Најновије вести

Вархељи: Дијалог са Београдом од кључног значаја за Куртијеву владу

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да је наставак дијалога са Београдом од кључног значаја за нову косовску владу, на челу са Аљбином Куртијем. Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик позвао је на наставак дијалога како би се дошло до помирења.

 

 

На пленарној седници ЕП уочи гласања о извештају о Србији, европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјављује: “Наставак дијалога је од кључног значаја за грађане Косова, али и за грађане Србије и за њихову европску перспективу”.

Казао је и да ЕУ очекује да ће се наредни састанак на високом нивоу, у оквиру дијалога између Београда и Приштине, одржати у разумном року.

Билчик: Важно је наставити дијалог Београда и Приштине

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик поздравио је напредак остварен у дијалогу између Београда и Приштине, и позвао на наставак дијалога како би се дошло до помирења.

“Важно је да се дијалог настави и да донесе резултате, јер нам треба свеобухватан правно обавезујући споразум који ће нам помоћи да се помиримо са прошлошћу, што је важно за европску перспективу Србије, али и европску перспективу региона”, изјавио је Билчик на пленарној седници ЕП уочи гласања о извештају о Србији, чији је аутор.

Поздравио је и чињеницу што чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије и што се налази међу приоритетима владе, али је, како напомиње, неопходно “убацити динамику у преговарачки процес”.

Према његовим речима, ЕУ жели да подржи реформе које се морају спровести на терену, као што су питања владавине права и међустраначког дијалога.

Навео је и да Србија мора да предузме акције по питању спољне политике и да се у тој области усагласи са ЕУ.

“Србија има најнижу стопу усклађености у спољној политици са ЕУ. Ово се мора променити”, упозорио је Билчик.

Нападе против новинара и невладиних организација је окарактерисао као неприхватљиве.

Виола фон Крамон: Напуштање дијалога није опција

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон поручила је да је “узајамно признање Србије и Косова предуслов за њихово придруживање Европској унији”.

“Придруживање ЕУ, без свеобухватног споразума, неће бити изводљиво, ни за Србију ни за Косово”, изјавила је Фон Крамон на пленарној седници ЕП.

Апеловала је на све актере у дијалогу Београда и Приштине да остану посвећени том процесу и да га не напуштају.

“Позивам Косово да остане посвећено и да настави да сарађује са Београдом и Европском унијом и да упркос свим потешкоћама не напушта дијалог”, поручила је она.

Сви политички актери морају се, према њеним речима, запитати шта губе напуштањем дијалога, јер тврди да нико неће бити на добитку из актуелне ситуације.

Поручила је да напуштање дијалога није опција и да “председник Србије Александар Вучић, ако је заиста посвећен европском путу, мора показати посвећеност постизању свеобухватног споразума”.

“Председник Вучић може и треба да искористи парламентарну већину као снажну подршку за наставак дијалога”, закључила је Фон Крамон.

Подели на: