петак, 09. јуна 2023. | 03:57
Најновије вести

Вратити жртвама достојанство

Конференција за новинаре албанских и српских породица у Медија центру у Београду

 

Српске и албанске породице захтевају да се питање несталих решава мимо политике, наглашен о је на скупу. И данас се на КиМ трага за 1630 особа
Уочи обележавања Међународног дана људских права чланови приштинског Ресурсног центра за нестале из Приштине и београдског Удржења “Косметски страдалници” одржали су јуче конференцију за новинаре у Медија- центру у Београду под насловом „Имамо право на истину, право да знамо где су наши нестали“. Они су послали поруку да захтевају од надлежних да жртвама врате достојанство, без обзира на њихову националну или верску припадност. На овом скупу су говорили Гордана Ђикановић, Наташа Шћепановић, Бајрам Ћеркинај, Маринко Ђурић, Ђуља Хазири, Севдије Османи. На конференцији је још једном истакнуто да се и данас трага за 1.630 особа.
Представници Албанских и српскх породица несталих заједно су из Медија центра у Београду затражиле да се политика повуче из процеса расветљавања судбине несталих и да цео процес што пре добије нови, јачи замах. Више пута су се захвалили медијима који их прате јер без којих не би могли. На конференцији је оцењено је ће све док се не усвоји закон о несталима њихова права бити угрожена и да без решавања тог хуманитарног питања, како кажу, нема помирења и мултиетничког друштва.
Бајрам Ћеркинај из Ресурсног центра сматра да је процес расветљавања судбине несталих стао због политике, тврдећи да се радне групе Београда и Приштине не састају већ шест месеци, као и да породице не знају о чему се прича на састанцима у Бриселу и Вашингтону. Он је апеловао на породице да се уједине и изађу пред парламенте у Приштини и Београду, да врше притисак “као онда када су тела налажена у црквама и џамијама”, јер су све масовне гробнице, како је рекао, познате.
Са овог скупа истакнуто је уважавање бола свих мајки. – Да су ваше мајке плакале, ваша браћа и синови убијени, све би био другачије – поручио је Ћеркинај политичарима који, како је рекао, за више од две деценије нису донели закон који би регулисао тај проблем.
Председница Удружења „Косметски страдалници“ Наташа Шћепановић из Удружења “Косметски страдалници” оценила је да је несталима одузето основно људско право на живот и слободу и додала да не постоји истинска жеља и воља да се реши проблем несталих.
Она сматра и да је сакривање информација о присилно отетим грубо кршење људских права. Шћепановић је додала да породице очекују резулате и убрзање процеса проналажења несталих, подизање заједничког меморијала, репарацију за душевну бол.
Гордана Ђикановић рекла је да им је заједнички циљ да натерају одговорне да убрзају процес који стагнира. – Свих ових година они нас слуђују и понижавају различитим контрадикторним информацијама, рекла је она.
С.Ђукић

Подели на: