Најновије вести

Вртићи ће бити отворени чим то струка буде рекла

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА “ДАНИЦА ЈАРАМАЗ” У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

 

Иако деца већ месец и по дана деца не долазе у вртић, ниједног дана се није престало са радом, само у новим условима, на даљину, електронским путем. И то не само за предшколску децу, већ су у активности укључене све васпитне групе.

Предшколска установа „Даница Јарамаз“ у Косвској Митровици у којој борави 710 малишана престала је са радом 17. марта када је због епидемије коронавируса уведено ванредно стање у Србији. За сада још нема тачног датума када ће вртићи бити отворени.
Директорка митровачке Предшколске установе Гоица Маринковић за наш лист каже да ће вртићи бити отворени чим то струка буде рекла, односно када се таква одлука донесе.
– Одрађена је дезинфекција по проглашењу епидемије, наравно пре почетка поново ће бити дезинфикован комплетан објекат. Надамо се скоријем почетку, ми смо свакако спремнии и једва чекамо да се вратимо својим редовним обавезама. сви корисници су ослободјени плацања вртица за време пандемије.
Иако деца већ месец и по дана деца не долазе у вртић, ниједног дана се није престало са радом, само у новим условима, на даљину електронским путем. И то не само за предшколску децу, већ су у активности укључене све васпитне групе.
Маринковић са ентузијазмом говори да су у овој установи презадовољни реакцијом и учешћем деце и родитеља у свим активностима ПУ „Даница Јарамаз“ у овим условима.
– Све службе установе су укључене у рад од куће и организовани смо на професионалном нивоу. На почетку ванредног стања израђен је оперативни план рада установе за организацију активности подршке породицама,спровођење и праћење заједничких активности деце,родитеља и васпитача. Медицинске сестре-васпитачи и васпитачи су формирали мини заједнице са родитељима и децом.Сваке недеље шаљу родитељима и деци преко вибер група предлоге активности које би било пожељно да одраде са својом децом. Родитељи су са одушевљењем прихватили овакав вид учења и игре,начин сарадње и комуникације.Васпитачи имају свакодневну повратну реакцију од стране родитеља и деце у виду фотографија и снимака реализованих активности. Реакције су позитивне,тако да је најбитније да смо остали у контакту са децом и родитељима и учврстили нашу сарадњу – каже Маринковић.
Каже да су и у овим условима организовали пуно активности.
– Обележили смо Светски дан здравља, Ускрс, Дан планете земље, Светски дан књиге… – додаје Маринковић.
Осим редовних активности , на иницијативу Кризног штаба и председника Привременог органа општине Косовска Митровица Александра Спирића ПУ “Даница Јарамаз” је припремила и ускршњи ручак за оболеле од Ковида-19 који су смештени у Студентском центру.
– Одазвали смо се овом хуманом гесту, јер сматрамо да хуманист треба да постоји међу нама и сваки пут ћемо се одазвати – истиче Маринковић
Што се тиче уписа деце у предшколску установу на целодневни боравак и ППП још увек није почео, а родитеqи се већ увелико распитују. У вези са тим директорка каже да ће о почетку уписа јавност бити благовремено обавештена.

Додајмо и то да су сви корисници ослобођени плаћања вртића за време пандемије.
С.К.

Подели на: