понедељак, 20. фебруара 2023. | 23:15
Најновије вести

Вучић: Ако сте мислили – преварили сте се

Председник Александар Вучић састао се данас са новоизабраним патријархом српским Порфиријем.

 

Састанак је почео у 14.30, у згради Генералног секретаријата председника Републике. Састанку је присуствовао и министар спољних послова Никола Селаковић.

Доскорашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је за патријарха у четвртак, 18. фебруара, а устоличен је дан касније у Саборној цркви у Београду.

Ово је први званични састанак председника и новог српског патријарха, са којим се Вучић сусрео у Патријаршији, након самог устоличења.

“Говорим први зато што се зна чија реч долази на крају”, почео је обраћање Вучић.

Каже да је обавестио патријарха о ситуацији на Косову. Разговарали су како да се чува мир и стабилност, као и како да се помогне народу на Косову, као и како економски да им се помогне.

“Мислим да по том питању постоји разумевање. Ја сам захвалан што је имао стрпљења да саслуша”, објашњава Вучић.

Додаје и да се разговарало о положају нашег народа и цркве у региону.

“Држава онолико колико помаже и другим верским заједницима, још више и снажније, помоћи ће обнову храмова и светиња свуда где делује СПЦ, како у земљи, тако у расејању, посебно у окружењу где су храмови угрожени ратом”, објашњава председник наглашавајући да је дијалог кључан.

“Када држава и црква стреме истом циљу, када поставе заједничке циљеве и заједно раде и боре се – Србија буде прва у Европи”, каже председник.

Верује да ће сарадња бити у интересу целокупног српског народа и најавио је да ће у будућности њихови састанци бити уобичајена појава.

Вучић је изразио задовољство што је данас могао много до научи од патријарха Порфирија.

„Са њим када разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање и достојање“, приметио jе он.

Вучић је најавио да је држава спремна да помогне, те ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве.

„Не само прву, већ и скупљу дугу фазу како би се окончала изградња највећег православног храма у свету. Имамо много идеја у која заједно можемо да улолжимо новца у места у којима су Срби страдали. Мислим да ће тај наш однос бити у интересу целокупног српског народа“, нагласио је Вучић.

Изразио је уверење да ће будући састанци бити уобичајена појава, и да ће увек дочекати састанак ас патријархом у вери да могу много да учине за наш народ.

“Тешко или немогуће…”

“Уважена господо, ја сам се данас захвалио господину председнику на његовом присуству на мом устоличењу и на речима које ми је упутио”, каже на почетку патријарх Порфирије.

Наводи да је нагласио председнику да није политичар, не због тга што нема афинитета, него зато што мисли да је црква саборни организам који, ма колико било тешко или немогуће, има циљ да сабира, да гради мостове, да отуплљује оштрице, да превазилази поларизацију.

“А пре свега да проповеда смисао постојања сваког појединца”, додаје патријарх.

Поглавар СПЦ је додао да је укратко на данашњем састанку чуо од Вучића основе геополитике ужем смислу речи.

“Да ће нам бити лако- свакако неће”

“Све што нам предстоји није лако, није нешто чему можемо да се радујемо ако знате америчку позицију. Не кривицом данашње владе, чак ни данашњег председника, али та ситуација за нас је тешка,. Највеће европске силе деле ставове нове америчке администрације и разуме се да ћемо бити под пристиском”, каже Вучић о ставу америчких власти.

Каже да ће њихово присусво на Западном Балкану бити доминантније, а на нама је да сачувамо мир.

“Дијалог да наставимо под окриљем ЕУ. Да ће нам бити лако- свакако неће. Ако они мисле да ћемо се лако одрећи онога што ми мислимо да је наше – преварили су се”, каже Вучић.

“Да се никад слично не догоди”

“Не улазећи у артистичке аргументе, мислим да је важно и да је велика ствар да је филмским шапатом проговорено о нечему што је било прекривено маглом заборава”, каже патријарх Порифирје о филму “Дара из Јасеновца”.

Како каже, филм није повод за злопамћење него да свако завири у своје срце и “завапи ка Господу да се никад слично не догоди”.

Мисли да је важно по први пут наша српска кинематографија говори о тој теми.

Подели на: