Најновије вести

Вучић честитао Си Ђинпингу Нову годину

Председник Србије Александар Вучић честитао је председнику НР Кине Си Ђинпингу, лунарну Нову годину, уз најбоље жеље за напредак Народне Републике Кине и благостање братског кинеског народа.

 

“Како је наступајућа година у знаку који симболизује нове могућности за велике успехе, уверен сам да ћете, мудром и одважном политиком, наставити да водите своју земљу великим корацима на чврсто утемељеном путу ка остварењу зацртаних ‘стогодишњих циљева’ и кинеског сна”, навео је Вучић у писму – честитки председнику Сију.

Ми, у Србији, нагласио је Вучић, веома се радујемо импресивним достигнућима Народне Републике Кине, поносни на “челично пријатељство” и свеобухватно стратешко партнерство.

“Вама, поштовани председниче, дугујемо велику захвалност за наше чврсте везе и уверен сам да ће српско-кинески односи и у новој години, као и у деценији пред нама, наставити да јачају. Плодоносни резултати сарадње наших двеју земаља огледају се у све бројнијим заједничким пројектима у области инфраструктуре и енергетике, као и у све значајнијим улагањима кинеских компанија у српску економију”, навео је Вучић.

Посебно ме радује, истиче председник Србије, што се развија културна сарадња, што ће допринети још бољем међусобном разумевању наших народа.

“Уз лепа сећања на моје претходне боравке у Народној Републици Кини, почаствован сам што ћу ускоро имати прилику да Вам узвратим бар део топлог гостопримства, које ми је указивано на сваком месту у Вашој величанственој земљи. У исто време, радујем се учешћу на Деветом самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе 15. и 16. априла у Пекингу”, казао је он.

Чињеница да ћете Ви, екселенцијо, председавати Самитом, истиче Вучић, још једна је потврда да је формат “17+1”, од иницирања 2012. године, израстао у свеобухватни механизам сарадње, коме Република Србија даје пуну подршку и сматра га важним делом Ваше глобалне иницијативе за промоцију мира и сарадње “Појас и пут”.

“Уз трајну захвалност на разумевању Народне Републике Кине за државне и националне интересе Републике Србије и изразе наше потпуне подршке политици “једне Кине” примите, поштовани председниче, срдачне поздраве, најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и изразе мог особитог уважавања”, наводи се у честитки председника Вучића.

Подели на: