Најновије вести

Вучић: Формираћемо два кризна штаба, од 1. априла здравственим радницима 10 одсто веће плате

Председник Александар Вучић је рекао да ће плате свим здравственим радницима бити повећане за 10 одсто. Здравствене установе трпе велики притисак у борби против коронавируса, нагласио је председник. Поручио је да се са изазовом који је поставио коронавирус треба изборити организовано и солидарно.

 

Александар Вучић је у обраћању јавности поводом ширења коронавируса у Србији рекао да ће, од првог априла, плате бити повећане свим здравственим радницима – од возача до стоматолога и лекара специјалиста.

Председник је замолио пензионере, као најугроженије коронавирусом, да буду дисциплиновани и одговорни.

Истакао је да ће једнократну помоћ, од најмање 4.000 динара пензионери добити између 1. и 15. априла, а циљ те мере је да могу да купе и додатна дезинфекциона средства.

Навео је да је то договорено на састанку са премијерком Аном Брнабић, да би здравственим радницима држава захвалила на, како је рекао, величанственом раду у борби са вирусом.

“Такву одлуку донели смо у складу са чињеницом да су нам здравствене установе под најтежим притиском и како би смо очували мотивацију људи који у овим околностима доживљавају страшне притиске, неки чак и претње”, рекао је председник.

Вучић је прецизирао да је од премијерке тражио да буду формирана два кризна штаба у борби против коронавируса.

Први тим, за директну борбу против вируса, према његовим речима, предводиће Ана Брнабић и у њему су још министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић.

Други кризни штаб, за отклањање економских последица коронавируса, предводиће он сам, а у њему су још министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

“У првом кризном штабу су сви лекари које сте ових дана виђали и који предводе борбу против коронавируса, најумнија лица наше медицине и нашег здравства, који ће, заједно са нама, својим знањем и ауторитетом, изнети најтежи терет ове борбе”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће јавност на дневном нивоу бити упозната са свим новим мерама које се предузимају.

Вучић је навео да Србија у овом тренутку има 1.008 респиратора, а да ће за 25 дана бити набављено још 500.

Истакао је да је то три пута више него што је Србија имала 2009. године за време “свињског грипа”, када их је било 350 и када смо изгубили 137 људи.

Три установе које ће се посебно бавити коронавирусом
Од сутра ће само три установе у Србији бити надлежне за лечење од коронавируса – Инфективна клиника у Београду, Клинички центри у Новом Саду и Нишу, најавио је Вучић.

“То су три места која ће посебно да се баве коронавирусом, а Инфективна клиника у Београду бавиће се само коронавирусом”, додао је председник.

Вучић је навео да до сада није желео да говори о броју респиратора и да је он за то крив, јер је желео да представи да их имамо мање, како бисмо могли да набавимо више респиратора на разним странама, јер неке земље, као нпр. Немачка, не желе да их извозе.

Апеловао је и да се не шире лажне вести и да људи не наседају на њих.

“Молим вас да се никада више не догоди да два дана морамо да се извињавамо људима да њихови ближњи нису страдали, јер је Глас Америке објављивао и друштвене мреже преносиле да су неки умрли. Молим да се не шире лажи”, рекао је Вучић.

Истакао је да је за сада од двадесет четворо заражених 15 пацијената у болницама, један од њих је на респиратору. Од понедељка, каже, неки ће моћи да напусте болницу.

“Спремније смо дочекали изазове него највећи број земаља”
Поручио је да се са изазовом који је поставио коронавирус треба изборити организовано и солидарно.

Указао је на то да се Србија, као и цео свет, данас налази у изузетно сложеној ситуацији.

Указао је да је ово први пут да постоји забрана летова из Европе ка САД. “Вечерас је на пустом њујоршком аеродрому ‘Ер Србији’ ваљда била једини авион из овог дела Европе. То говори о дубини кризе, коју ћемо морати да пребродимо”, рекао је Вучић.

Оно што грађане највише брине, рекао је, то је здравље. “Много новца смо уложили и ове изазове дочекали спремније него највећи број земаља”, нагласио је председник.

Вучић је напоменуо да ће бити и више случајева инфекције и обољења, а несумњиво и више оних које ћемо да изгубимо, као што смо изгубили у сезонском грипу, кардиоваскуларним обољењима и другим болестима.

“Све можемо да пребродимо само ако будемо јединствени и солидарни”, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да предстоје две врсте битака повезаних са ширењем коронавируса у којима морамо да победимо, уз оцену да је најважније да слушамо струку, а не политичаре и медије.

Председник је најавио да ће после посете Немачкој позвати представнике свих изборних листа које планирају да учествују на изборима.

Вучић је приметио да се све политичке странке које желе да учествују на изборима осећају нелагодно да говоре о изборним темама.

“После посете Немачкој и Меркеловој, а и због тема тих разговора, КиМ, пут Србије у ЕУ, као и коронавирус, због којег ћу замолити за помоћ, бићу слободан да позовем представнике свих изборних листа које планирају да учествују на изборима да разговарамо и да се договоримо о томе како да организујемо кампању, како да учествујемо у кампањи и када, у ком тренутку и да ли је потребно за пет, 10 или 15 дана да померимо изборе”, рекао је Вучић.

“Једна је битка за очување здравља наших људи, пре свега најстаријих, који су најугрожнији али и најдисциплинованији и најодговорнији, које коронавирус погађа најбрже и, нажалост, најефикасније”, рекао је Вучић.

Председник је упозорио да су грађани у последња три дана купили у трговинама више него у последњих 30 дана и да то не би могле да издрже ни јаке економије, као што су економије САД и Немачке.

Председник наводи да поједини траже да се затворе школе, али да стручњаци кажу да не треба и да ни Словенија није затворила школе, иако има седам или осам пута више заражених него ми, да није ни Хрватска затворила школе, нити Велика Британија, која има далеко већи број заражених од Србије.

Каже да ће држава се држава побринути да продавнице буду пуне.

“Ми смо данас направили неку врсту обавезе и за Галеника фарамацију, који велики посао за нашу земљу праве, да не раде преко неких других компанија и за саме маске, имаћемо довољно и епидемијских маски и обичних и свега другог, али не можемо када неко купи 100 асепсола и 100 литара алкохола”, истиче председник.

Разговараће, каже, и са Меркеловом у понедељак и после тога ће знати тачно шта раде Немци и Кинези.

Србија ће тражити и додатну помоћ од ЕУ, да се она не односи само на 27 земља чланица, већ и на оне који се налазе на европском путу, навео је Вучић.

Подели на: