Најновије вести

Вучић и Брату о сарадњи Србије и ОЕБС-а

Председник Србије Александар Вучић састао се са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС-а Јаном Братуом, који је представио приоритетне области сарадње у предстојећем периоду.

 

Александар Вучић је честитао амбасадору Братуу на именовању на одговорну функцију шефа Мисије ОЕБС-а у нашој земљи и изразио наду да ће Србија и ОЕБС сарађивати у процесу демократизације и одржању мира и стабилности у региону, што су главни циљеви Србије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Председник је нагласио да Република Србија подржава рад Мисије, са којом смо од њеног успостављања имали одличну сарадњу, базирану на међусобном разумевању и партнерском односу. Управо због тога, Србија се већ дуги низ година у самом ОЕБС-у истиче као узор за успешну сарадњу земље домаћина и Мисије на терену.

“Посебно ценимо подршку Мисије у свеобухватном реформском процесу у Србији, укључујући експертизу у програмским областима попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације, као и управљања и реформе сектора безбедности”, истакао је Вучић.

Нагласио је да Србија подржава даље активности Мисије уз очекивање да ће оне и у будућности бити планиране заједно са надлежним ресорима и усклађиване са напретком и стварним потребама земље на њеном реформском путу.

“Србија је спремна да интензивира сарадњу њених институција са Мисијом ОЕБС-а, како би се заједнички и кроз стратешки приступ дефинисали дугорочни циљеви и приоритети, који би омогућили усмеравање капацитета Мисије на стварне потребе земље”, рекао је председник.

Вучић је додао да је Мисија, на захтев највиших државних званичника, била укључена у процес развоја нове Медијске стратегије, као и да је учествовала у изради предлога амандмана на Устав у областима које се односе на независност судства.

Амбасадор Брату је захвалио председнику на честиткама поводом именовања на нову дужности и истакао да ће током свог мандата инсистирати на пријатељском и партнерском односу који жели да одржи у даљој сарадњи са властима у Србији, при чему ће посебну пажњу посветити наставку конструктивне сарадње, засноване на међусобном поверењу у циљу спровођења реформи у областима од приоритета.

Подели на: