понедељак, 29. маја 2023. | 07:14
Најновије вести

Вучић моли за дисциплину за викенд – “морамо да поштујемо мере, не можемо да правимо изузетке”

Председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре после састанка са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком рекао да му се чини да у последња 24 сата постоје неке охрабрујуће вести када је реч о епидемији и да је страховито важно да се одржи дисциплина током предстојећег викенда. Србија обезбедила додатну помоћ Републици Српској.

 

Александар Вучић је замолио пензионере, нарочито у урбаним срединама, да се стрпе још мало и да покажу снагу јер је вирус и даље велика опасност и прилично је снажан.

“И молим их да поштују мере које је Влада Србије донела. Разговарали смо поводом Васкрса и свега другог, не можемо да правимо изузетке. Наш је посао да штитимо животе људи и поново ћу да позовем патријарха Иринеја да га замолим да службе буду одржане али без присуства људи”, рекао је председник.

Истакао је да је сигуран да ће све телевизије бити заинтересоване за директне или одложене преносе, да би људи могли да погледају литургију и моле се Богу, а да притом сачувају своје животе.

Како је додао, види да се тако понашају и припадници српске цркве у окружењу и волели би када би такву одлуку донела и црква у Србији.

“Држаћемо се слова закона, нећемо ометати свештенике и владике у спровођењу литургије”, рекао је председник.

Србија помогла Српској на различите начине
Вучић је рекао да је са Милорадом Додиком разговарао о односима Србије и БиХ, као и о односима Србије и РС.

Додаје да је Србија помогла Српској на различите начине, да је од почетка дозволила извоз дефицитарне робе и да је пружила значајну подршку у виду медицинских апарата и заштитне опреме. Најавио је још значајнију подршку у наредним данима која ће се састојати из стотине хиљада рукавица и заштитних маски, као и у новим респираторима.

Навео је да ће сви у свету бити у тешкој ситуацији када је реч о економији, али да је прва процена ММФ-а да ће Србија ту кризу поднети нешто лакше него остали захваљујући монетарној и фискалној припремљености. Ипак је рекао да то не значи да ће бити лако.

Такође, желим да кажем да ћемо сви у Европи и свету бити у тешкој економској ситуацији, права процена ММФ-а је да ће Србија нешто лакше од осталих поднети кризу захваљујући монетарној и фискалној припремљености, што не значи да ће бити лако, истакао је председник.

Како каже, у тешким условима Србија и српске банке биле су спремне да откупе обвезнице РС.

Вучић је нагласио и да има добру вест из економије. Истиче да је средином марта на званичној евиденцији било 10.839 отпуштених радника, а да је од краја марта, када су мере Владе најављене, до 3. арила запосленост порасла за скоро 9.000, што значи да је непуних 2.000 људи остало без посла.

Навео је да је срећан и захвалан приватницима јер су показали одговорност.

Председник је поздравио народ у РС и читавој БиХ и рекао да се показало добро што смо у овим тренуцима сви заједно.

Додик захвалио на помоћи
Милорад Додик је захвалио Александру Вучићу и Ани Брнабић. Рекао је да је дошао на састанак да их упозна са стањем у РС и о мерама које су предузете.

“Да захвалим за помоћ из Србије и затражим додатни контингент, што је одобрено у погледу респиратора и друге помоћи из Србије”, навео је.

Истакао је да би без Србије РС теже поднела и решавала кризу јер је отежан систем набавки материјала.

Каже и да је Србија најавила оспежну помоћ привреди и да Српска то прати и покушава да уради све што може да олакша ситуацију у приватном сектору.

“Наше могућности су везане за буџет РС и неке могућности које смо обезбедили преко ММФ-а”, рекао је Додик.

Истиче да ће се учинити све да се одржи запосленост и да за сада постоји добро разумевање послодаваца јер је од почетка кризе отпуштено само 800 радника, од чега је 500 на одређено време.

Када је реч о обележавању Васкрса, Додик је рекао да се налазимо у ванредним околностима и да не смемо због љубави према цркви и вери да дозволимо да се вирус прошири.

“Мислим да смо усагласили мере у РС и Србији, да продужимо период трајања полицијског часа и забране окупљања, реко је Додик.

Замолио је све вернике да то разумеју и да љубав према Васкрсу и вери искажу традиционално, у оквиру породице и да поштују све мере које државни органи доносе.

Истакао је и да види добар приступ у Црној Гори где српска црква позива вернике да не долазе у цркву, а да ће бити одржане службе.

“То је пример на који се може деловати, да се елиминише могућност ширења епидемије”, навео је Додик.

Подели на: