Најновије вести

Вучић на Брду код Крања: Без тензија и непристојних речи, али разлике по многим питањимa

Председник Србије Александар Вучић рекао је да на састанку лидера региона на Самиту на Брду код Крања није било тензија и да је била боља атмосфера него прошле године. Председник је изјавио да нова “арматура” преговора о КиМ подразумева интензивније разговоре и “журбу” Запада да измакну Путину аргумент признања Косова због Украјине. Вучић је рекао да је захвалан Зорану Милановићу што је подржао Србију на европском путу као и да са њим није разговарао о оптужницама за ратне злочине.

 

 

На скупу лидера Западног Балкана усвојен је заједнички закључак, чија је главна порука да се реафирмише подршка убрзању европског пута Западног Балкана.

“Не слажем се ни са чим изреченим на молебну”
Александар Вучић изјавио је да његов отац јесте присуствовао синоћњем молебну, који је служио патријарх Порфирије, наводећи да он лично не би присуствовао томе, нити се слаже с оним што је тамо изречено.

“Ја сам јуче допутовао из Емирата, било ми је важно да стигнем на утакмицу, али нисам… Онда ми је неко јавио да је он (његов отац) био тамо. Позвао сам га, питао, каже да је био. Ја њега бескрајно волим, али да ли бих ја био на том скупу – не, не бих”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише то што “Наташа Кандић оптужује његовог оца да је организовао молебан”.

Вучић је рекао да се не слаже ни са чим што је на том скупу изречено. “И није ми тешко да кажем да се ни са једном речју која је тамо изречена, ни са целим догађајем, ама баш ни са чим нисам сагласан”, рекао је Вучић.

Поновио је да је најављена шетња поводом Европрајда, 17. септембра, у надлежности МУП-а.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да на састанку лидера региона на Самиту на Брду код Крања није било тензија, али је било разлика по многим питањима.

“Разлике нису тензије. Разлика је било по многим питањима, другачији је наш приступ односима са Приштином, него других. Готово сви овде, не рачунајући БиХ, због српског става у БиХ, признали су независно Косово. Ми нисмо и нећемо”, рекао је Вучић.

То је, каже, једна од разлика, која се јасно видела из дискусије њега и Вјосе Османи.

Разлике су, каже, и по питању БиХ, и става председника Хрватске Зорана Милановића око конститутивности, који је, каже, и Србија подржала јер је у складу са Дејтонским споразумом.

“Било је цивилизовано, нормално, никаквих тензија није било, нити непристојних речи, ако сте то очекивали”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на Брду код Крања, након пленарног заседања у оквиру процеса “Брдо-Бриони”.

Председник Србије изјавио је да су лидери региона у оквиру Процеса Брдо-Бриони ове године више желели да чују једни друге и да је била боља атмосфера него прошле године, иако му се чини, како каже, да је сада ситуација тежа.

Председник Србије је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише што Милорад Додик није хтео да се рукује са осталим члановима Председништва БиХ, рекао да се он, Вучић, руковао са њима и да је била нормална атмосфера.

“Западу се жури с Косовом да би узео аргумент Путину”
Председник Вучић изјавио је да нова “арматура” преговора о Косову подразумева интензивније разговоре и “журбу” Запада да измакну Путину аргумент признања Косова због Украјине.

Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да ће преговарачки процес изгледати потпуно другачије, јер ће бити много долазака различитих стручњака, из два разлога:

“Прво је да нико не жели нови сукоб на Балкану, а друга ствар је да желе да извуку аргумент Путину из руку који је он већ користио у разговорима са свим западним моћницима, а то је ‘ако сте ви могли да направите преседан са Косовом, могу и ја’. Они ту хоће да му измакну столицу и зато им се жури”, објаснио је Вучић.

Нагласио је да то није лака сутуација за Србију, али да је његов посао да обезебеди мир и стабилност свом народу.

“Милановић подржао европски пут Србије, захвалан сам му”
Председник Вучић рекао је после састанка лидера региона на Брду код Крања да је захвалан хрватском председнику Зорану Милановићу што је подржао Србију на европском путу као и да с њим није разговарао о оптужницама за ратне злочине.

Вучић: Одлични односи Србије и Словеније
Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са лидерима региона на Брду код Крања да су односи Србије и Словеније одлични, иако је, како је навео, Словенија признала КиМ.

Он је новинару који је инсистирао на његовој изјави датој приликом недавне посете словеначког председника Борута Пахора Београду о санкцијама Русији и словеначком признању Косова рекао да је то био реторски одговор.

“Ја сам само вашем новинару рекао ‘што ви нас терате да уводимо санкције Русији кад нисмо увели Словенији. Русија није признала независност Косова, сад њима треба да уводимо санкције, некима другима нисмо’. Иначе имамо добре односе и ми ћемо такве односе да гајимо”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

“Шта има да разговарамо о оптужницама, зна се ко су надлежни органи”, рекао је Вучић и напоменуо да тужиоци подижу оптужнице, а судови суде.

Вучић је на питање новинара о односима са Хрватском подсетио да је у тамошњој јавности помињано да ће бити ухапшен ако се појави у Јасеновцу и подсетио да му власт у Загребу није дозволила да оде у Јасеновац и положи цвет.

“Сви други могу, само ја не могу. А ја сам задовољан јер о Јасеновцу се од 1945. није толико говорило као када су мени забранили да положим један обичан цвет”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара после самита Брдо-Бриони да ли је са Милановићем разговарао о могућој посети Јасеновцу, јер се ближи 17. септембар, и на констатацију новинара да је пре пар дана у Јасеновцу био члан Председништва БиХ Милорад Додик, Вучић је рекао:

“Сви могу, али постоји забрањен град за једну особу, а то је онај који се налази на челу Србије. Постоји ту много проблема, али о томе не желим да причам. Не верујем да има ишта од тога. Ја сам све оно што они не би желели да јесам.”

Рекао да власти у Загребу могу да блокирају Србију на европском путу и да би одједном постале много популарније у Србији.

“Ја се томе не бих обрадовао, али већина грађана би се обрадовала. Управо зато што то проистиче из става да ЕУ не ужива баш велику популарност у Србији”, рекао је Вучић.

Оценио је да то није баш паметно ни добро и додао како је управо зато захвалан Милановићу на данашњем рационалном ставу да подржи европски пут Србије.

“Нећемо одустати од европског пута”
Александар Вучић изјавио је да је суштина расправе била како земље виде Европу и шта могу да очекују од Европе и навео да је ЕУ сада најмање популарна код грађана Србије, али да наша земља неће одустати од европског пута.

На питање новинара хоће ли доћи идуће године на тај скуп, Вучић је рекао да хоће увек када га неко позове.

“Кад ме ко позове, ја сам увек спреман да разговарам и лепо смо пристојно разговарали, а суштина расправе је била како ми видимо Европу и шта можемо да очекујемо од Европе. Ту су различита очекивања у региону. Ја долазим из земље која се налази на европском путу и неће да одустане од њега, али у којој је ЕУ најмање популарна”, навео је Вучић.

“Када би данас био референдум о уласку Србије у ЕУ, волели ви нас или не, грађани Србије би рекли – не. Надам се да ћемо успети то да променимо у месецима и годинама пред нама”, истакао је Вучић.

Каже да је такво расположење према ЕУ код грађана Србије из много разлога, а да је један од њих свакако то што су данас свима у ЕУ пуна уста територијалног интегритета Украјине, иако су га у случају Србије погазили као маљем.

Људи у Србији ту врсту лицемерја не могу да прихвате, али се надам да ће тај рационални импулс код грађана да проради и да разумемо шта су нам стварни интереси и да то одвојимо од емоција, поручио је Вучић.

Каже да се труди да грађанима на разуман начин објасни шта се дешава, али да је данас у Србији јасна и недвосмислена већина грађана против уласка Србије у ЕУ. И никада није била та већина јаснија, додао је Вучић.

Председник Словеније Борут Пахор изразио је задовољство што су на састанку лидера Западног Балкана Процеса “Брдо-Бриони” усвојени закључци. Пахор је навео да су на Самиту на Брду код Крања указали и на значај проширења ЕУ.

Подели на: