Најновије вести

Вучић: Надам се да ћемо пре краја месеца укинути ванредно стање

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије у Нишу да се у наредних 10 дана решава судбина Србије према коронавирусу и апеловао на грађане да је кључно да буду дисциплиновани у поштовању мера. Рекао је да се нада да ћемо пре краја месеца укинути ванредно стање.

 

Председник је у Нишу рекао да се нада да ћемо пре краја месеца бити у стању да укинемо ванредно стање.

Председник Србије је на конференцији кратко говорио и о здравственом стању његовог 22-годишњег сина Данила, који је заражен коронавирусом.

“Надам се да ћу дочекати да Данило оде на Сајам, а после Сајма, кући”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Рекао је, одговарајући на питање да ли је тестиран на вирус, рекао да сваког дана разговара са лекарима.

“Оног тренутка кад буде постојала било каква шанса, не симптом него шанса да сам заражен, бићу тестиран”, истакао је председник.

“То није моја прогноза, али једва чекам да га укинемо”, рекао је Вучић на конференцији за медије.

Наредних десет дана је, каже, кључно када је реч о борби Србије против коронавируса.

“До 20. априла мислим да се решава наша судбина према овом вирусу и тад ће бити потребна највећа дисциплина”, нагласио је председник.

Истичући да немамо више болница ни смештајних капацитета за новооболеле, Вучић је рекао да “смо на измаку”.

Због тога је донета одлука да болница у Лесковцу постаје болница за лечење оболелих од ковида, као и комплетна нова зграда КЦ Ниш осим Ургентног центра.

Такође, биће припремљен и хотел Наис, касарна у Нишу, као и други хотели.

Изражавајући захвалност председнику Француске Емануелу Макрону, Вучић је најавио да ће за 10 дана почети “производња нечега што личи на лек хлорокин”.

За месец дана, каже, биће произведено око 50.000 кутија, што је, наводи, довољно за Србију.

“Нисам стручњак, али видим светло на крају тунела”, навео је председник.

Ниш је, према његовим речима, од почетка епидемије био на удару “великог и опасног непријатеља”, али се ситуација побољшала.

“Нишлије су својом дисциплином успеле за сада, упркос жртвама, да се одупру том непријатељу и сигуран сам да ће одговорношћу успети да победе”, истакао је Вучић и поручио народу југоистока Србије да ће држава Србија уз њих.

Прексиноћ је, наводи, у Ниш стигло пет клиничких респиратора, данас још пет, а за последњих месец дана укупно 29.

Стигло је и, додаје Вучић, 20 неинвазивних респиратора, пулсни оксиметри.

Каже да ће лекари и стручњаци који су се борили против коронавируса бити одликовани Орденом Републике Србије 28. јуна.

Председник наводи да је Србија једна од ретких земаља која не намерава у било којем скоријем периоду да смањује плате и пензије.

“Повећали смо плате здравственим радницима, што нико није урадио. Од претходних година од априла месеца, за начелника лекара биће основна плата 105.000. За медицинске сестре од плате од 33.000, у мају ће примити од 58, 59 и 60.000. Не мислим да је довољно, али показује се колики смо напредак урадили”, казао је Вучић.

Важно је, указује, и што је Европа постигла један озбиљан договор, јер је нама подизање економије ЕУ од кључног значаја.

Гледаће се, додаје, да ће се и друге мере убрзано примењивати.

Председник Вучић је захвалио пензионерима на томе што су били дисциплиновани.

“Према нашим рачуницама је око 158.000 људи било у продавницама широм Србије, око девет одсто укупног броја пензионера. То показује колико су наши пензионери дисциплиновани и колико поштују мере. Зато смо до сада успевали да избегнемо катастрофу”, навео је Вучић.

Подели на: