Најновије вести

Вучић: Нисмо се усагласили ни око чега; Тражићу да потврде да неће признати Косово

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Словенији, где ће учествовати Самиту Европска унија – Западни Балкан.

 

Вучић се обратио медијима после Самита лидера ЕУ и Западног Балкана из редова Европске народне партије (ЕПП).

“Снага Европске народне партије је у централној и југоисточној Европи после ових избора у Немачкој. Ми смо у овом тренутку, уз румунску партију председника Јоханеса, најисточнија народна партија на власти. Упркос другом месту на немачким изборима, Народна партија је и даље највећа у Европи”, почео је Вучић.

“Очигледно не могу да се отргну из загрљаја усташког наслеђа”
Вучић каже да се Србија није сагласила са два албанска представника. Председник је истакао да није био срећан због онога што је чуо о БиХ. Никада није приметио толике разлике у говорима представника три народа у БиХ.

“Ни у чему се нисмо сагласили са оба албанска представника. Најупечатљивије је што нисам био срећан оним што сам чуо од босанских представника. Не можемо да рачунамо на апсолутно безбедно и сигурно окружење. Разлике између три народа никада нису биле израженије”.

 

Проблеми у БиХ

Председник је истакао да није био срећан због онога што је чуо о БиХ и да никада није приметио толике разлике у говорима представника три народа у БиХ.

“На Самиту сам сазнао да је словеначка делегација предложила да до 2030. све земље Западног Балкана буду примљене у ЕУ. Мислим да то неће бити прихваћено. Има више земаља, али три снажне су баш против тога. Немам илузија по питању брзог уласка у ЕУ. За нас је важно да будемо на европском путу. 62 одсто наше трговине је са њима, 67 одсто извоза… Ми морамо да водимо рачуна о себи”.

О уласку у ЕУ

Вучић је нагласио да је Србија најспремнија за ЕУ од свих са Западног Балкана, али да је то сада политичко питање.

“Грађани Србије знају, не желе да се кваре односи ни са Русијом ни са Кином”.

“Сигуран сам да ће сутра Европљанима свих нас и наших свађа бити преко главе. Немам превелика очекивања, али сам сигуран да ћемо послати позитивну поруку”.

Од Грчке потврда да неће признати Косово

Вучић је најавио да ће сутра од Мицотакиса тражити потврду да Грчка неће признати Косово.

“Неки европски службеници одлазе у Вашингтон да траже од Америке да изврше притисак како би пет земаља ЕУ признале независност тзв. Косова”, рекао је председник.

Председник објашњава да је невероватно колико Србији приговарају неке европске земље сарадњу са Русијом и Кином, а те исте земље које критикују Србију не могу без Путиновог гаса и имају одличну трговинску размену са Кином.

Раније данас, председник Србије се срео са Драганом Човићем, представником хрватског народа у БиХ и председником ХДЗ БиХ, и бившим премијером Бугарске Бојком Борисовим.

Вучић ће сутра учествовати на Самиту ЕУ – Западни Баљан на Брду код Крања, а разговараће и са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом, аустријским канцеларом Себастијаном Курцом…

Подели на: