Најновије вести

Вучић о извештају ЕП: Рекли су све о себи

Извештајем о Србији Европски парламент (ЕП) је сам рекао све о себи, оценио је председник Србије Александар Вучић, уз оцену да они који су га писали очигледно нису били у Србији.

 

 

Вучић је, одговарајући на питање како види извештај ЕП о напретку Србије, да ли је прихватљив и како оцењујуе изјаве Тање Фајон и известиоца ЕП за Косово Виоле фон Краком, која је рекла да једино међусобно признање Београда и Приштине обезбеђује улазак у ЕУ, казао да они који су писали извештај очигледно нису били у Србији.

“Мој коментар на извештај је само један, а то је да су они овим извештајем све сами рекли о себи. Ни реч не морам да додам, само ћу да цитирам шта су написали”, рекао је он и навео:

“Осуђује се кампања дезинформација која се односи на помоћ ЕУ током пандемије од стране владиних званичника. Наглашава се да су поверење и транспарентност од посебног значаја у борби против пандемије и због тога се подстиче да влада грађанима обезбеди све информације у вези с пандемијом и вакцинама. А онда кажу – примећује се да здравствени систем пати од недостатка ресурса”, цитирао је Вучић уз примедбу: “Јесу ли они то гледали у своје двориште, јер код нас ниједан од њих онда није био.”

Вучић даље наводи да се у извештају указује и на проблем одлива професионалне радне снаге, што, констатује се, доводи до недостатка медицинске опреме, медицинске стручности и капацитета за лабораторијско тестирање током трајања пандемије и коментарише:

“Ми тестирамо више од 80 одсто земаља ЕУ. Они нас осуђују и подстичу на не знам шта. Ми немамо недостатак медицинске опреме. И данас имамо 500 респиратора у магацинима. Имамо их захваљујући чињеници што се нисмо ослањали на њих”, поручио је он, а на констатацију из извештаја да Србији наводно недостаје и стручност лекара, поручује да може да им дозволи, како каже, све, али не да доводе у питање стручност наших лекара, јер су доказали да су стручнији од њихових.

“Па да, наши лекари нестручни, само они који оду код њих су стручни, а они који остају – нестручни”, приметио је Вучић иронично, уз опсаку да су ове поруке из извештаја народу довољне да види како се служе, како је рекао, лажима и не труде се да их сакрију.

Рекао је да би волео да се изврши ревизија смртности у свакој земљи ЕУ, па да се види посебно код оних које су мање тестирали од наше земље, колико су им стварне жртве.

Осврнуо се и на критике у извештају о “Телекому” питањем – да ли им то смета што је “Телеком” направио уговор са фирмом из ЕУ.

“Они би да штите организовани, тајкунски криминал у Србији. Не желим да верујем да би ЕП њих желео да штити. Што се Тање Фајон тиче, наша држава ће се борити против организованог криминала, али и отимања имовине Јеврејима. Свим међународним организацијама упутићемо допис да објасне како је Фајонова украла вилу Москович у Словенији”, рекао је он.

Како се ЕП односи према “најчистијим областима”

Вучић је истакао да му је било важно како се ЕП односи према Србији у, како је рекао, најчистијим областима, где нема политике и где је свима све јасно.

Што се Косова тиче, тај исти ЕП на који се неки позивају позива на “регионалну сарадњу и већу кородинацију и активну координацију Републике Косова и ЕУ”, додајући да посланици који су гласали за такав извештај кажу шта то траже.

Скренуо је пажњу и на формулације из извештаја у коме се наводи да постоји забринутост у вези са кампањама дезиформација како би се делегитимисала државност Косова.

“Јер се ви несрећници у Србији позивате на тај парламент. Ја ћу наставити да делигитимишем државност Косова, наставићу у инат ЕП и у славу Србије”, поручио је Вучић.

На питање да ли је за њега прихватљив или не извештај ЕП с обзиром да је у њему Косово ван Србије, Вучић је иронично рекао да је све “у реду што ураде”.

“За мене је све што ураде у реду, никакав проблем немам, само нека они раде свој посао, ми ћемо свој, и нека нам објасне како су они бољи у вакцинацији, а како су наши лекари лоши, нека нам објасне како нама недостаје медициснка опрема”, каже Вучић.

Навео је да су се они негде изгубили у времену и простору и да су читали неки извештај, уместо из 2021. године, из 2011. године.

“Србија 2021. нема недостатак медицинске опреме, можда имају они, па можемо да им помогнемо, већ смо некима много помагали, можемо поново. Нема проблема што се тога тиче”, навео је Вучић.

“Курти жели монолог, не дијалог”

Аљбин Курти својим изјавама јасно показује да дијалог у Приштини нису хтели, оценио је Александар Вучић.

Вучић је, замољен да прокоментарише изјаву Куртија да му је у дијалогу приоритет решавање, како је навео, српских ратних злочина и несталих лица, рекао да очигледно Курти воли да разговара сам са собом.

“То је монолог не дијалог. Нека гура своје ствари, њихова ствар”, поручио је он.

“Звиздићу ће Срби увек бити криви”

Денису Звидићу ће Срби увек бити криви за све, шта год урадили, прокоментарисао је је Вучић писања Слободне Босне да га је Звиздић матирао у три потеза речима да се набавком вакцина показало како би функционисао Мини Шнеген – да би то била доминација једне земље у региону.

“Шта год да урадиш крив си. Када кажете или урадите нешто добро нисте то ни рекли и урадили зато што сте желели добро, већ је то мимикрија. За Звиздића Срби ће увек бити криви шта год радили”, рекао је он, уз опаску да не жели да реагује на Звиздића, ккако му не би давао на значају.

Председник Србије обишао је радове на новом мосту преко Саве код села Мачвански Причиновић, будућег ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница.

Подели на: