Најновије вести

Вучић: Очекујем Гренела у Београду, важно је да САД показују поштовање

Председник Александар Вучић, који се у Давосу састао са саветником председника САД за безбедност Робертом О’Брајаном, очекује поновну посету Београду специјалног изасланика Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричарда Гренела у наредним данима.

 

Александар Вучић се на Светском економском форуму у Давосу састао са Робертом О’Брајаном, којег је, како је пренео новинарима, замолио за веће разумевање за позицију Србије и захвалио му на томе што је увек спреман да саслуша аргументе српске стране.

“Без примедби за српску економију, само похвале”

На панелима и састанцима у оквиру Форума у Давосу није се могла чути ниједна примедба на рачун српске економије, већ само похвале, пренео је председник.

Вучић истиче да, за разлику од политичког панела о Западном Балкану, на којима је било примедби упућених на рачун Србије, због набавке наоружања, премда дефанзивног, да су на економском панелу сви честитали.

Каже да су напредак српске економије похвалили представници Светске банке и Европске банке за обнову и развој, као и да је и и сам директор ЕБРЂа Сума Чакрабарти рекао да је претходна година била рекордна за Србију и да је земља потрошила више од 500 милиона евра за пројекте.

“Рекао сам да су за нас веома важни односи са САД. Знамо колико смо мали, и за нас је значајно да САД показује поштовање”, рекао је Вучић.

Био је то, каже Вучић, дуг, отворен, искрен и веома пријатељски разговор.

“Ја сам му рекао да смо ми једина земља, и не само у нашем региону, већ и у ширем окружењу, која је подржавала избор Трампа и да бисмо волели да га угостимо, као и самог О’Брајана. Очекујем да у наредним данима поново угостим Гренела у Београду”, пренео је Вучић новинарима у Давосу.

Додао је да су разговарали о српско–америчким односима, и да је замолио О’Брајана за веће разумевање, али и да му се захвалио на томе што је увек спреман да саслуша све што српска страна има да каже.

Вучић је подсетио да је са О’Брајаном разговарао и у Њујорку у септембру, као и и да су пре неколико дана разговарали телефоном о авио-линији Београд–Приштина.

Председник је навео да је О’Брајен говорио са уважавањем о Србији и српском народу и изразио спремност на сарадњу о свим важним питањима.

Пренео је и да се О’ Брајену веома допало што је на згради Председништва данас истакнута застава са Давидовом звездом, симболом под којем су неки покушали уништење Јевреја у Другом светском рату, што су, каже, Американци приметили, а неки су и “ретвитовали”.

“Важно је и што у администрацији Доналда Трампа то примећују. Ја сам то, наравно, урадио, јер то налажу понос и достојанство нашег народа који је пропатио и преживео тешке ствари, као и јеврејски, и не желимо да се то више било када понови”, рекао је Вучић.

“Ја о дијалогу и таксама, Тачи о визама”
Председник је навео да је на неформалном скупу у Давосу, на којем је био присутан и Хашим Тачи, говорио о проблемима које Србија има у региону, док је Тачи више причао о визној либерализацији.

“Фашизам не сме да има место у свету”

Председник, који ће сутра отпутовати у Израел на обележавање 75. годишњице ослобађања Аушвица, каже да очекује да се са тог скупа пошаљу поруке да фашистичка идеологија више не сме да има место у савременом свету, ни према Јеврејима, али ни према Србима.

Наводи и да ће пре скупа бити одржана вечера која ће трајати, како је Вучић навео, три сата и на којој ће бити шпански краљ, руски председник, као и француски шеф државе.

“Искористићу поново прилику са Емануелом (Макроном) да разговарам”, рекао је Вучић.

“Тачи је приметио да неки из Европе нису поздравили договор Београда и Приштине о увођењу авио-линије и запитао да ли је то због америчке подршке”, рекао је Вучић.

Навео је да је он споменуо наставак дијалога и укидање такси које је Приштина увела на српску робу.

Увидео је да су његови саговорници разумели зашто је то проблем, те да су и они против такси.

Председник је рекао да се нада да ће их нова влада у Приштини укинути, како би био настављен дијалог.

“Са Ђукановићем о Закону можда и у Израелу”

Упитан да ли ће прихватити позив за посету Црној Гори и када би могло доћи до ње, Вучић је подсетио да је и он упутио позив Ђукановићу да посети Србију.

Није сагласан са аргументацијом коју је председник Црне Горе изнео око суштине Закона о слободи вероисповести и његове примене.

Најавио је могућност да са Ђукановићем разговара о томе у Израелу, где ће обојица боравити на обележавању 75. годишњице ослобађања Аушвица.

“И даље без директних одговора о чланству Србије у ЕУ”

Вучић каже да ни данас у Давосу од европских лидера са којима је разговарао није добио директне одговоре на питање да ли ће Србији дати могућност чланства у ЕУ ако компромисним путем реши проблем КиМ.

Одговоре које су му дали не може, каже, да преноси, поштујући правила Давоса за панеле затворене за јавност, али може да каже да нису били директни.

“У службеној белешци пише шта сам рекао Макрону”

Председник се осврнуо и на коментаре појединих представника опозиције који су изразили сумњу у његову изјаву да је Емануелу Макрону рекао да Француска сада не би могла да отвори поглавља 23 и 24.

“Рекао сам му и то, пред поноћ, у Јелисејској палати, пред осморо или деветоро људи, а то нам је ушло и у службену белешку”, рекао је Вучић.

Каже да су на панелу “Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана” биле у фокусу три тачке: нова европска методологија, затим када ће Северна Македонија и Албанија да добију отварање поглавља и трећа промоција идеје Западног Балкана у ЕУ на самиту у Загребу у мају.

Председник је, на питање да ли очекује напредак по питању проширења ЕУ, рекао да је и на данашњем скупу главна пажња била на отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, што Србија подржава и нада се да ће уследити до краја маја на загребачком самиту.

Навео је да је имао шансу на скупу у Давосу да разговара са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, од које је добио добре сигнале.

Разговарао је и са многим премијерима и сматра да су спремни да чују мишљење Србије.

Међутим, коначну процену о изгледима за будућност ће имати тек када буде разговарао са свим представницима чланица ЕУ.

“Србија неће да буде лак плен, зато купује одбрамбено оружје”

На примедбе и питања која су му, како је пренео новинарима у Давосу, упућене на панелу “Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана”, Вучић је одговорио да Србија купује само одбрамбено наоружање, да не би била лак плен.

“Иако бисмо могли да приуштимо себи систем С300/400, то нисмо урадили”, додао је председник.

Вучић је рекао новинарима да је данас присуствовао на два панела, политичком и економском, као и да због правила “четам хаус” не сме да открива ко је и шта тачно рекао.

“Важни састанци са свима у Давосу”

Вучић је пренео да је у Давосу амерички председник Доналд Трамп све време говорио о Америци, да је споменуо још само Кину, Јапан, Јужну Кореју и Велику Британију и то из угла америчких односа са тим земаљама.

Председник је оценио да је нормално да Трамп говори искључиво из америчког угла и да то раде и остали, а потом и напоменуо да се Велика Британија на велика врата враћа у Африку.

“Србија се добро позиционира и полако, али сигурно, постаћемо конкурент и за привлачење инвестиција и тим земљама. Зато су важни састанци са Американцима, Кинезима, зато нисам несрећан због критика које долазе: ‘Вучић само са Арапима и Кинезима’. Врло је значајна та диверзификација наших извора раста и извора инвестиција”, навео је Вучић.

Навео је и да се срео и разговарао са пољским председником Анџејом Дудом, са литванским и летонским председницима, председником Европског парламента.

Подели на: