Најновије вести

Вучић: Постали смо колатерална штета сукоба великих, добили смо предлог нове арматуре разговора у Бриселу

На седници Савета за нациооналну безбедност направили смо анализу стања и позицију Србије и Срба на Косову и Метохији, процени безбедносне ситуације о “Европрајду”, као и енергетској кризи и енергетској безбедности, рекао је председник Александар Вучић после седнице.

 

 

Синоћ сам обавио разговор са изасланицима Олафа Шолца и Емануела Макрона и да смо од њих добили предлог нове арматуре разговара у Бриселу који би требало да доведу до скорог, а коначног решавања проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на КиМ”, рекао је председник.

Разговор, каже, није био нимало лак.

“Представници најмоћијих европских земаља, а кажу да имају подршку САД и Турске, сматрају да у условима када постоји рат у Европи нису потребни нови сукоби, да је важно доћи до што је могуће бржег решња проблема”, рекао је Вучић.

“Србија постала колатерална штета сукоба великих”

Вучић је нагласио да је Србија када је реч о КиМ, постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости. “Путин је, кажу са Запада, подигао завесу и сада траже да се Србија изјасно са које је стране – тамо где економија нестаје или са њихове где је просперитетет”, додаје Вучић.

Нагласио је да је Мирослава Лајчака, и саветнике за спољну и безбедносну политику Француске и Немачке, Емануела Бона и Јенса Плетнера, упозорио на то да од 19. или 20. септембра 2021 ничу нелегалне базе косовске полиције на северу Косова.

„Указао сам, а нису били некоректни, већ мислим да и они знају и разумеју, иако нисам шватио неке нападе у домаћим медијима, на подизање нелегалних база специјалних јединица на КиМ које се спроводи од 19. или. 20 септембра прошле године”.

С тим у вези је навео да је у Бистрици завршена у Зеленој зони база, чија изградња је почела 26. фебруара, у Кошуту спроведена пренамена објекта, у селу Бање су почели радови 26. фебруара, а у Горњем Јасеновику је база у изградњи.

Нагласио је да приватна фирма на подрчују општине Зубин Поток, узурпирајући српску имовину, подиже базу.

„Дивљаштво и бандитизам приштинских власти немају краја. Они немају право на то јер по Члану 9. Бриселског споразума потпуно је јасно да специјална јединица косовске полиције припада Директорату Север, а о свим тим акцијама не укључују ни ту Дирекцију, а ни Србе, а морају обавестити и сва четири градоначелника севера“, објаснио је он.

Вучић је казао да уз све то показују како контролишу језеро Газиводе до административне линије са Србијом, а оно се налази на територији општини Зубин Поток.

„Не постоји ствар коју нису погазили, правна норма коју нису погазили и знају то и међународни представници. Рећи ће, када има кажете, да сте у прву и да зато желе да се споразум постигне што пре. Суштински тај споразум би значио, не могу рећи признање Косова, али је то признање свега тога што мисле да је реалност“, указао је он.

Рекао је да говоре о томе да би српска црква добила посебну заштиту, као да је није имала под Ахтисаријевом споразуму, а о говоре о српским општинама као да их има само четири, а имамо 10 на територији целог Косова.

„Нисмо посебно срећни, али никада нисмо одбијали разговоре. Наставићемо да разговарамо“, подвукао је Вучић указавши да је имао јутрос разговор и са мандатарком и министрима у техничкој влади.

 

Подели на: