Најновије вести

Вучић: Приштина показује да њиховој сили нема граница; пензионерима крајем новембра по 20.000 динара

Председник Александар Вучић, на почетку обраћања грађанима Србије, честитао је кошаркашкој репрезентацији пласман у финале Светског првенства. Поводом предстојећих преговора у Бриселу на високом нивоу, рекао је да се проблеми нагомилавају. Приштина показује да њиховој сили нема граница и да могу да чине шта хоће, истакао је председник. Најавио је да ће пензионери од 25. новембра до 5. децембра добити по 20.000 динара. Од среде у свим продавницама производи са ознаком “боља цена”.

 

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да одавно не верује да Аљбин Курти жели разумна решења или рационалан приступ.

Наш циљ, истиче председник, јесте да наш народ буде заштићен, али да српска економија иде напред, док Курти таквих брига нема и не брине колико ће народ на Косову да живи горе.

Од среде у продавницама производи са ознаком “боља цена”
Председник Вучић најавио је да ће од среде поједини производи у продавницама у Србији бити означени ознаком “боља цена“.

“То ће те видети од среде у нашим продавницама, у свим ланцима. То је 20 производа, међу њима су неки од основних производа“, рекао је Вучић.

Међу тим производима су паризер, јогурт, млеко, сок, детерџент за судове, шампон за бебе, тестенине, кромпир, зачин, кафа…

“Некима то изгледа смешно, мени не изгледа, зато што је ово наш начин да покажемо да бринемо и разумемо људе када кажу да су многе цене скочиле”, додао је Вучић.

Указао је да хлеб у Србији има убедљиво најнижу цену у Европи.

“Не постоји нико у региону ко има цену близу наше, постоје неки који имају три пута већу цену него што имамо ми”, додао је Вучић.

У партијама власти постоји расположење за изборе, важно да прођу разговори о КиМ и седница СБ УН
Поводом захтева дела опозиције да се одрже ванредни парламентарни избори, каже да је разговарао са представницима политичких партија власти и да постоји расположење да се изађе у сусрет “представницима бившег режима”.

“Остају технички детаљи како и у којем тренутку да се то изведе”, додаје Вучић.

Међутим, истиче да је важно да прођу разговори о КиМ и седница СБ УН.

Потом ће, додаје, одржати заједничке састанке са представницима власти да их замоли да узму у обзир све “захтеве и претње представника бившег режима”, и да у складу с тим донесе одлуку.

Важно је за демократију у Србији, наглашава, да смо спремни да поштујемо права мањине.

“Пензионерима од 25. новембра до 5. децембра по 20.000 динара”
Председник је најавио да ће се 1.600.000 пензионера обрадовати јер их између најављених повећања пензија очекује од 25. новембра до 5. децембра по 20.000 динара.

“Дошао сам да саопштим неколико добрих вести. Имамо повољније стање у буџету. Верујем да ћемо доћи до стопе раста БДП-а веће од 2,5 одсто, што ће омогућити стопу јавног дуга од 51 одсто, да по том броју будемо најбољи у земљама ЕУ”.

Председник је поздравио и одлуку о минималној цени рада.

“Залихама на КиМ се ближи крај”
Вучић је упозорио да залихе на КиМ почињу да недостају и да ће молити представнике међународне заједнице да се доставе лекови у здравствене установе на КиМ.

“Храна и друге потрепштине почињу да недостају и ближи се крај залихама“, истакао је председник.

Поручио је да ће Србија дати све од себе да чува мир, али да ће увек бити чврсто уз свој народ.

“Куртијев режим не бави се ничим другим осим малтретирањем Срба”
Председник Вучић је рекао да је било разговара са представницима Срба да прихвате и одржавање избора на КиМ, али оно око чега нема компромиса је да напусте своју земљу.

“Покушали су и јуче пре него што су притиснути од САД и ЕУ да уведу своје полицајце, да их изгурају. Свакога дана се режим Куртија не бави ничим другим него малтретирањем Срба”, навео је Вучић.

Према његовим речима, трудимо се да наш одговор буде умерен, али и снажан, да наш народ на КиМ може да разуме која је порука њихове државе. Напоменуо је да су нама руке поприлично везане.

“Исељавање институција ће се вероватно наставити, али наш народ ће гледати како томе да се супротставе на миран начин”, каже Вучић и истиче да у споразумима који су потписани нису предвиђене базе за смештај полиције на северу КиМ.

КРАЋЕ
Вучић: Приштина показује да њиховој сили нема граница и да могу да чине шта хоће
Председник Вучић је рекао, поводом предстојећих преговора у Бриселу на високом нивоу, да се проблеми нагомилавају.

Дан пошто је Јенс Столтенберг рекао да од Приштине очекује значајне консултације када се ради о питањима која могу да утичу на безбедност, албански полицајци су упали у фабрику у Зубином Потоку да покажу да њиховој сили нема граница и да могу да чине шта хоће, истакао је Вучић.

Од доласка Куртија на власт, навео је председник, забележен је 401 напад на Србе, укључујући 15 напада на српску децу.

Најавио је да ће наредних дана имати више важних састанака и разговора чији је циљ да се Србија представи на достојанствен и примерен начин, као и да је његова молба и захтев да међународна заједница кроз аргументе сагледа ситуацију на КиМ.

“У понедељак ћемо у Скопљу имати разговоре о оквиру иницијативе Брдо-Бриони, дан или два после идемо у Брисел на разговоре са Аљбином Куртијем, дан пре или дан после уколико све стигнемо идемо у Мађарску на Велики демографски самит који организује председница Мађарске Каталин Новак. Два дана после тога имамо празник 15. септембра – Дан српског јединства, где ћемо имати више важних догађаја, после тога два или три дана идемо за Њујорк, где имамо важну седницу Генералне скупштине УН”, рекао је Вучић.

“Огроман успех кошаркаша, доказали су да смо земља кошарке”
Честитам нашим кошаркашима на величанственом успеху, на резултату који је обрадовао све наше грађане и не само наше грађане већ и многе људе у региону и широм света, поручио је Вучић након победе кошаркаша у полуфиналу Светског првенства.

“То је резултат напорног рада и великог труда тих младих људи и честитам им на томе. Желим Бориши Симанићу брз опоравак и оно што смо ми као држава додатно могли од слања специјалног авиона до свега осталог да урадимо, то смо учинили”, рекао је председник.

Они су ти који су заслужили подршку нације, огроман успех су постигли и доказали су да јесмо земља кошарке, нагласио је Вучић.

Александар Вучић обраћа се грађанима Србије у згради Генералног секретаријата председника Републике.

 

Подели на: