Најновије вести

Вучић: Признање Косова неће бити тема у Вашингтону, нити ћемо то дозволити

Признавање Косова неће бити тема у Вашингтону, нити ћемо дозволити да буде, поручио је председник Србије Александар Вучић.

 

Александар Вучић је рекао да је сваког дана у контакту са свима који се баве овим питањем, и додао да га је, на то да Србија признаје Косово, срамота да одговори на озбиљан начин.

Председник је рекао да је проблем то што у будућности не види суштинско решење косовског проблема које би било једнако прихватљиво или једнако неприхваљиво за обе стране.

Свеједно, истакао је, бориће се за своју земљу свим срцем и свом снагом.

“Овде се води велика игра између великих играча у међународној заједници за које смо и ми и Амбанци сувише мали. Са друге стране, Албанци воде своје унутрашње игре”, приметио је Вучић и додао да је срећан што Србија не води такве игре, већ се понаша озбиљно и одговорно, има јединствен став и није нам проблем да разговарамо.

“То говори о тим људима више него о нама. Нити ће бити тема, нити ћемо дозволити да буде тема. Ти натписи говоре о томе шта би други чинили и шта су већ чинили”, нагласио је Вучић новинарима у Чачку где је обишао погоне нове фабрике “Форверк” и присуствовао отварању Научно-технолошког парка.

Вучић је рекао да очекује добар разговор и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и одличну посету Руској Федерацији.

“Видећемо да ли ће Албанци поштовати што је Ричард Гренел рекао око некандидовања у међународним организацијама. То Хашим Тачи није хтео. Четири године сам о томе говорио, а сада је одједном прихватио”, казао је он.

Рекао је да ће се видети како ће то тећи, али и да је важно да, како год буде текло, а с обзиром на тренутне односе Немачке и САД, ми останемо неповређени у “тучи слонова”.

Нећемо да се бијемо са Немачком и САД”, истакао је и додао да се, иначе, Гренел фокусира на економију.

“Кад се слонови свађају, много су велики за нас и једни и други, ми да гледамо како да се измигољимо”, рекао је Вучић.

Додао је да неће да говори о томе како Србија може да се извуче из те приче, наводећи да нам, ако откријемо стратегију, то неће дозволити.

“Пустите нас да радимо наш посао. Не, него ћемо да се бијемо са Немачком и САД, имали смо таквих покушаја, па нам сада у Чачку ниједна фабрика није остала читава, толико мостова су нам порушили. Пустите некога да води мало паметнију политику”, рекао је Вучић.

Додао је да највише воли Србију и да свакако неће прво бринути о интересу Немачке и Америке.

“Велики је сукоб између њих политички, што бисмо се ми у то мешали. Велики су за нас, а потребни су нам као савезници и једни и други”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће Србија да разговара, јер од разговора никад није бежала, али да ће водити рачуна о својим интересима.

Мало поверења људи…
Упитан да ли му се чини да се велике силе утркују да буду на позорници дијалога Београда и Приштине, а да их договор заправо и не интересује, Вучић је рекао да не мисли тако.

Навео је да сваки Србин све о Косову зна десет пута боље од њега, иако ниједан документ нису прочитали.

“Разговарао сам 50 пута са Ричардом Гренелом, са Меркеловом, не знам да ли су сви Срби заједно видели Путина колико сам га ја пута видео, а сви они знају Путина боље од мене… Мало поверења, људи…”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ни САД ни Немачка неће пропасти због Србије, али да Србија може да пропадне ако јој било ко од њих буде противник.

“Само да немамо непријатеље, нећемо да послушамо оно што нам не одговара, знамо своје интересе, своју политику, дајте да пробамо да покажемо поштовање. Зато што сам се хероја и јунака нагледао пред тв камерама, а кад дођу на преговоре са међународним представницима мањи су од маковог зрна, Имам сведоке како је то изгледало и у Бриселу и у САД”, рекао је Вучић.

Он је истакао да њему не пада на памет да се јуначи, већ да жели да води политику пристојне земље и да чува земљу, наводећи да су сви наши преци знали да чувају земљу.

“То је шах, то је озбиљна игра одговорних људи, играте са много јачима”, рекао је Вучић.

Пред нама не лак период
Вучић је истакао је да Лајчак долази дан после избора, и да је јуче разговарао са њим, а премијерка Ана Брнабић више разговара са Ричардом Гренелом.

“Са Владимиром Путином сам имао јуче разговор. Дан после избора долази Лајчак, а дан после тога договарамо се ко ће ићи у Вашингтон. Затим има још важних скупова о којима не смем још да говорим, јер тако траже организатори”, објаснио је Вучић.

Пренео је да данас после подне има више заказаних састанака, пет телефонских разговора са представницима Европе и света, некима који су за јавност, а некима који то не желе.

“Није пред нама лак период, али знаћемо да се боримо за државне и националне интересе. Много тога смо успели да променимо после ужаса из 2000. до 2008.”, истакао је.

Указао је да је разлика актуелне власти и раније што не воли да се јуначи и буса у прса, нити да дозволи било коме из владе да то чини.

“На крају нека људи суде по делима и резултатима, по Косову и економским питањима”, поручио је он.

Рекао је да му не пада на памет да вређа, нити одговара на све што су урадили за Косово, већ да хоће да се покаже чистим језиком, чистом кампањом, оним што је урађено.

Подели на: