Најновије вести

Вучић са Борисовом о енергетици, индустрији, инфраструктури…

Председник Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Владе Руске Федерације и копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације Јуријем Борисовом, са којим је разговарао о сарадњи у области енергетике, индустрије и инфраструктуре. Саговорници су размотрили и друге области са великим потенцијалом за сарадњу, саопштено је из Канцеларије за сарадњу с медијима председника Републике.

 

Председник Александар Вучић је захвалио потпредседнику руске Владе Јурију Борисову на великом личном и професионалном залагању у развоју односа између Руске Федерације и Србије.

Председник је том приликом лично уручио рођенданску честитку за председника Владимира Путина, замоливши Јурија Борисова да му пренесе најбоље жеље и срдачне поздраве, уз позив да што скорије поново посети Србију, наводи се у саопштењу.

Вучић је оценио да су стратешки односи двеју земаља на изузетно високом нивоу, те да ти односи и даље напредују. Председник Вучић и потпредседник руске Владе Борисов су констатовали да реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката одличнно напредује, као и да сви пројекти прате планирану динамику.

Разговарајући о актуелној глобалној енергетској кризи, председник Вучић је оценио да је у том контексту гасовод који повезује Бугарску и Мађарску преко територије Републике Србије, од највећег значаја за Србију, не само у смислу привлачења инвестиција и напретка индустријске производње, већ и због енергетске сигурности земље.

Како се наводи, саговорници су изразили уверење да ће сарадња са Руском Федерацијом у овој области допринети сигурном снабдевању наше земље гасом, али и већој ефикасности у транспорту гаса уз поштовање највиших еколошких стандарда.

А на 19. заседању Међувладиног српско-руског мешовитог комитета за трговину, економску и научно техничку сарадњу, који је претходно одржан на Залатибору, договорени су конкретни заједнички послови двеју земља у свим областима.

Потпредседник Борисов пренео је председнику Вучићу поздраве председника Путина, рекавши да су политички и економски односи две земље на највишем нивоу у новијој историји. Борисов је, истиче се у саопштењу, посебно истакао висок степен трговинских односа, као и заинтересованост руске стране за већи извоз српске робе и услуга на тржиште Руске Федерације.

Председник Републике Србије Александар Вучић је нагласио да јак потенцијал за пласирање наших производа на руско тржиште и даље није довољно искоришћен, те је поновио спремност Србије за формирање заједничких српско-руских производних компанија, које би пласирале робу на трећа тржишта.

Председник Вучић и потпредседник руске Владе Борисов су на састанку разговарали и о конкретним предлозима за будућу сарадњу у области инфраструктуре и енергетике, као и у другим областима од обостраног интереса.

Подели на: