Најновије вести

Вучић са Макроном у Паризу, свечани дочек испред Јелисејске палате

Председник Србије Александар Вучић састао се у Паризу са председником Француске Емануелом Макроном, који му је уприличио свечани дочек испред Јелисејске палате. Желим да истакнем подршку за све оне који желе да унапреде односе између Београда и Приштине, поручио је Макрон. Председник Србије истакао је Француска традиционални прави пријатељ Србије.

 

Емануел Макрон је поручио да је веома срећан што има прилику да поново угости председника Србије Александра Вучића.

“Поздрављам вашу акцију и иницијативу по питању вакцина”
Када је реч вакцинама, Макрон каже да би желео да Француска и Европа буду уз Србију што више.

“Поздрављам ваше ангажовање по том питању и вашу акцију и иницијативу. Ми ћемо све урадити у наредном периоду да можемо да вас подржимо и да подржимо српски народ и све народе региона. То је једна брза трка коју водимо против времена и вируса и ви то радите уз велику иницијативу и желим то да поздравим”, рекао је Макрон.

“Добро се сећам фантастичног дочека којим сам почаствован и сећам се организације када сам дошао у Београд у јулу 2019. са пуно пријатељства и изузетно сам био почаствован и било ми је топло око срца”, рекао је Макрон.

Указао је да је упркос пандемији потребно наставити дијалог са суседима, посебно са Западним Балканом. “Посебно желим да истакнем место које Србија има за Француску”, истакао је Макрон.

Дијалог који имамо већ три године је за мене суштински битан, поручио је француски председник.

“Дефинисали смо прошле године нову методологију за вођење преговора приступању Европској унији, желим да се захвалим председнику Вучићу који од самог почетка рекао да подржава ту нову методологију и да можемо заједно да идемо напред да бисмо испунили обавезе да убрзамо реформе и неопходни напредак Србије на путу ка ЕУ и да наставимо заједно да одговоримо на аспирације народа”, рекао је Макрон.

Истакао је да Француска и Европска унија желе да буду присутнији на плану културе, образовања и економских инвестиција.

Макрон о дијалогу Београда и Приштине
Поред тога, како каже, разговараће са председником Вучићем о дијалогу Београда и Приштине.

“То су важни преговори који се воде под покровитељством Европске уније и желим да истакнем још једном подршку Фрнацуске специјалном изласланику ЕУ Мирославу Лајчаку”, рекао је Макрон.

Навео је да је у новембру разговарао са косовским премијером Авдулахом Хотијем, као и да ће после косовских избора разговарати и са будућим председником владе.

“Имали смо разговоре пуне поверења са председником Вучићем на ту тему и желим да поздравим ризике које је преузео више пута да предложи нека решења која су иновативна. Спреман сам да их подржим, једина решења која ће довести до напретка по овом питању, а то је једно питање које је суштински битно за вашу земљу и народ и то су решења на која су пристале обе стране, која су призната и која ће нам омогућити коначно да решимо ово важно питање које је у сржи наше Европе”, рекао је Макрон.

Истакао је пружа подршку свима који желе да унапреде односе између Београда и Приштине.

“Рачунајте на моја врата, а ја ћу наставити да будем са вама да постигнемо напредак на том путу, путу нормализације односа, али и путу који жели да доведе до стабилности и мира у региону и знам да је то ваш циљ”, рекао је Макрон.

“Наставља се билатерална сарадња Француске и Србије”
Навео је да се билатерална сарадња Србије и Француске наставља, као пример је навео изградњу београдског метроа.

“Посете које смо имали су омогућиле да се убрзају разни односи и по плану метроа у Београду. Француска ради студију изводљивости по том питању и то је последња етапа пре почетка градње 2021. године”, рекао је Макрон и додао да ће се тим метроом возити Београђани од 2028. године.

Поред тога, навео је и београдски аеродром који води француска компанија “Ванси”, као и депонију отпада која се гради.

“Француска је партнер и наставимо да идемо напред у тим економским питањима. Желим да Фрнацуска буде јача и присутнија и да настави да улаже у Србију”, закључио је Макрон.

Вучић: Француска је традиционални прави пријатељ Србије
Председник Србије је, током обраћања медијима пре састанка, захвалио Макрону на посвећеном раду и труду на развијању билатералних односа и сарадње.

“Француска је за нас важна земља и традиционални прави пријатељ Србије. Са посвећеним приступом Макрона надамо се да можемо да решмо проблеме али и да повећамо економску сарадњу и трговинску размену која је 2019. била милијарду и 200 милиона евра”, истакао је Вучић.

Изразио је захвалност француској компанији “Ванси”, која је преузела управљање аеродромом у Београду, где већ гради нове делове.

Вучић је истакао и пројекат изградње метроа у Београду, за који каже да ће променити ствари за Србију.

“Један нови моменат наше сарадње и надамо се да ћемо крајем године кренути да радимо прву линију. Готово све смо договорили са Астомом, који је направио сјајан и посао и дубоко смо захвални Макрону, уз његову помоћ је било могуће да се то реализиује”, нагласио је председник Србије.

Нагласио је да се више не ради о сну, предизборним обећањима, већ метро у Београду постаје стварност.

Вучић је такође споменуо и компанију “Суез” која ради на изградњи депоније у Винчи.

“Питање Косова није нимало лако за Србију”
Председник је нагласио да ће са председником Марконом разговарати и о питању односа Београда и Приштине које, каже, није нимало лако за Србију.

“Сви морамо да урадимо све што је у нашој моћи да дођемо до компромисног решења, до сада то није било слуачј и увек сам био спреман да саслушам Макрона и његове иновативне идеје и шта можемо да урадимо”, рекао је Вучић.

Додао је да ће платформу Србије представити на отворен и искрен начин.

“Сигуран сам да ћемо имати једнан искрен и отворен разговор и да ћемо нешто постићи”, рекао је Вучић.

Истовремено, нагласио је, за Србију је изузетно важан пут ка Европској унији.

“Србија је показала своје способности у претходном периоду, ми смо земља са највећим растом БДП-а, биће мањи због короне, али то је добро у овом периоду”, рекао је председник.

Подсетио је да је Србија прихватила нову агенцију и методологију пристуап за Западни Балкан, коју је предложио Макрон.

“Надамо се да ћемо остварити бољи напредак на путу ка ЕУ”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је посета Макрона Београду у лето 2019. године била историјска за Србију.

“Када сте показали не само пријатељство и нагласили на један посебан начин и приказали истинску емоцију француског председника и то никада нећемо заборавит”, рекао је Вучић додајући да се надамо да ћемо још једном угостити председника Француске.

Једанаести сусрет двојице званичника
Маркон је уприличио свечани дочек за Александра Вучића испред Јелисејске палате, седишта Председника Француске.

Ово је 11. сусрет двојице званичника, а како је раније најавио председник Србије, у фокусу разговора су Косово и Метохија, евроинтеграције Србије, изградња метроа у Београду, и, свакако, билатерални односи две земље.

Тема разговора двојице званичника биће и пандемија коронавируса.

Званични Париз требало би да пренесе своја очекивања од дијалога Београда и Приштине уочи председавања те државе Европској унији 2022. године.

У делегацији са председником налазе се министри финансија и саобраћаја.

Како је најавила Служба за сарадњу са медијима председника Републике, Вучић ће такође присуствовати ручку, који, у његову част, приређује председник Макрон.

Подели на: