Најновије вести

Вучић са Новаковом: Снажан замах свих односа Србије и Мађарске

Председник Србије Александар Вучић је домаћин председници Мађарске Каталин Новак, која борави у званичној посети Србији. Вучић је поручио да су односи Србије и Мађарске на највишем могућем нивоу у савременој политичкој историји, и да је сарадња две земље напредовала у свим областима, политици, економији, трговини. Европској унији је потребна Србија и сваки пут ћемо подржати одлуке о што њеном скоријем прикључку, рекла је Новакова.

 

 

 

Председник Алекандар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са гошћом из Мађарске Каталин Новак да су односи Србије и Мађарске у савременој политичкој историји на највишем нивоу и да је сарадња две земље напредовала у свим областима, политици, економији, трговини.

“Желим да истакнем захвалност Орбану и Пастору који је мост између Срба и Мађара. Сарадња је толико напредовала да постаје неупоредива са свим остлим земљама”, рекао је Вучић.

У периоду јануар-јул трговинска размена између две земље је била 2,2 милијарде евра, изнео је Вучић податак и додао да од свих земаља највећу стопу раста трговине бележимо са Мађарском.

Она ће постати трећи трговински парнер, подвукао је председник Србије.

Навео је да је Мађарска четврти трговински партнер, који ће вероватно брзо доћи на треће место, после Немачке и Кине, захваљујући развоју билатералних трговинских односа.

“Када сам постао премијер, Мађарска је била 10. или 11. трговински партнер. Данас је четврти, са јасним назнакама да ће бити и трећи, ако наставимо овако у наредне две године”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је снажан замах свих односа између Србије и Мађарске, и да две земље имају много разумевања једна према другој у политичком смислу.

“Разговарали смо о енергетским питањима, користићемо њихова складишта по повољним условима”, каже председник Србије.

 

Захвални смо Мађарској што нам је омогућила да користимо њихова складишта гаса и што ћемо зиму лакше и нешто спокојније да дочекамо, рекао је председник Вучић.

Вучић је истакао да је добрим односима две земље увек доприносила и председница Новак, као и мађарски премијер Виктор Орбан, због чега им је захвалан, а посебну захвалност упутио је Иштвану Пастору, лидеру Савеза војвођанских Мађара у Србији, човеку који, каже, представља мост између Србије и Мађарске.

Указао је да је 2010. године било 237 међунационалних инцидената пријављених полицији на северу, у Војводини, а ове године их је 35 пута мање.

“Готово да не постоје. То говори о искреном пријатељству које се родило између Срба и Мађара”, подвукао је Вучић.

Посебно је скренуо пажњу на то да је мађарска председница у својој земљи много урадила по питању демографије, где су мере имале доста успеха.

Пренео је да је својој колегиници показао колико Србија данас улаже у ту област, значајно више него пре 10-20 година, као и да то даје резултате углавном у руралним срединама, али не и у урбаним, а да га је она посаветовала шта би још могло да се уради.

“Наставићемо да слушамо и учимо о томе, јер сви путеви, болнице, пруге, неће вредети ако немамо коме то да оставимо и ако не будемо имали деце”, поручио је Вучић.

Новакова: Предстоји нам период пун изазова на које треба да одговоримо

Председница Каталин Новак захвалила је председнику Вучићу на позиву, а поготово на доприносу што је дао све од себе да односи Србије и Мађарске буду на ниву на којем су сада.

Рекла је да су разговарали и о потешкоћама које постоје у региону и свету, најпре о рату у Украјини, као и последицама санкција.

“Колико процењујемо овај рат се неће скоро завршити, и зато се ми увек залажемо за мир и да се разговара како би се постигао споразум, јер рат има несагледиве последице не само на грађане Украјине него и за остале у Европи”, рекла је Новакова.

Предстоји нам, каже, период пун изазова на које треба да се припремимо и да одговоримо.

Према њеним речима, проблем је и талас миграција и захвални смо Србији на свему што чини да смањи притисак миграната на границе.

Председница Мађарске је рекла да је с Вучићем разговарала о евроинтеграцијама Србије, наводећи да се њена зеља залаже за то да Србија буде примљена у чланство ЕУ.

“Европској унији је потребна Србија и сваки пут ћемо подржати одлуке о што њеном скоријем прикључку”, рекла је Новакова.

Новакова је најавила да ће основати Мрежу председника држава који се залажу за оснаживање породице и позвала као првог председника Вучића да се придружи тој иницијативи.

“Као првог председника, молим председника Вучића да се придружи том форуму, јер је он и као председник доказао колико су му важна демографска питања и колико се залаже за породицу”, истакла је Новакова.

Каже да је и Мађарска имала сличне демографске проблеме као и Србија, јер се није рађало довољно деце и да Влада Мађарске од 2010. води веома интензивну демографску политику.

“Спремни смо да вам пренесемо шта је успешно у нашој политици”, поручила је председница Мађарске.

“Надам се да ћемо идуће године на петом демографском самиту у Будимпешти, такође, имати прилике да се сретнемо са председником Вучићем и саслушамо га о овој теми и да ћемо на одговарајући начин и на одговарајућем нивоу понудити одговоре како ћемо да обезбедимо будућност Европе и наших земаља ако нема деце. Џаба нам добре одлуке и успешна сарадња ако не будемо имали своју будућност”, рекла је председница Новак.

Мађарска је чланица ЕУ и до сада је гласала за све пакете санкција Русији, али смо наглашавали да таква полититика није сврсишодна јер треба да се одреди коме ће нанети штету, изјавила је мађарска председница Каталин Новак.

Према њеним речима, санкције треба да имају ефекат на земљу против које се уводе. Последице увођења санкција Русији, међутим, навела је осећају све земље у ЕУ. “Цене расту, инфлација расте. Они који су предложили санкције, рачунали су да ће Русију много озбиљније погодити, што се није догодило”, нагласила је Новак.

Истакла је и да су се трудили да увек остану доследни у свом ставу, као и да Мађарска у великој мери зависи од руских енергената.

Коментаришући одлуку наше земље да не уведе санкције Русији, мађарска председница је навела да је то суверено право државе, те да Србија мора да се води својим, као и интересима грађана, подећајући да ни Молдавија није увела санкције Москви.

“Друго је питање ако постанете чланица ЕУ да ли ћете бити обавезни да уведете санкције или не”, навела је Новак.

Подели на: