Најновије вести

Вучић: Србија и Кина одлично сарађују, Ванг: Си Ђинпинг дубоко цени ваше пријатељство

Председник Александар Вучић поручио је да Србија и Кина одлично сарађују и негују искрено и велико пријатељство. Министар спољних послова Кине Ванг Ји пренео је поздраве председника Кине Си Ђинпинга председнику Вучићу.

 

 

Заједнички пројекти које реализују Србија и Кина вредни су готово осам милијарди, истакао је председник Александар Вучић после разговора са министром Ванг Јием и пленарног састанка делегација две земље.

Вучић је изразио задовољство због посете, како је рекао, великог пријатеља, додајући да је њихов разговор дуго трајао, о свим темама.

“Заједно са Кином имамо готово осам милијарди заједничких пројеката”, нагласио је Вучић у обраћању новинарима.

Додао да Србија и Кина подржавају једна другу у међународним институцијама и организацијама, као и да је утростручена трговинска размена у последњих пет година.

“Имамо изванредне односе које краси челично пријатељство. Хвала вама, и председнику Кине на подршци Србији”, рекао је Вучић.

Навео је да га је посебно изненадило и обрадовало што је кинески министар спољних послова истакао неопходност сарадње у иновативним, модерним технологијама – роботици, вештачкој интелигенцији.

“На тај начин, уз подршку Кине, Србија може да иде у корак са најразвијенијим земљма света”, поручио је Вучић.

Ванг: Вучић изванредан лидер, Србија и српски народ имају кичму

Кинески министар спољних послова поручио је да 1,4 милијарди Кинеза зна да на западу евроазијског континета имају “челичног” пријатеља – Србију и да под вођством изванредног лидера Вучића Србија и српски народ имају кичму.

“Кина ће и даље чврсто подржавати територијални интегритет, суверенитет и незавност Србије и стајати по тим питањима блиско уз спрски народ”, казао је Ванг Ји.

Кинески министар је изразио задовољство због посете Србији и нагласио да је Србија данас за Кину посебно место, јер су Кинези везани са Србијом и емотивно и да Србију виде као свог челичног пријатеља.

Додао је да Србија, такође, пружа недвосмислену подршку Кини.

Ји је навео да кинеска иницијатива Појас и пут већ даје за обе стране, а посебно за Србију.

“Знамо да има примедби због сарадње Србије и Кине, али имамо пуно поуздања да ћемо истрајати на сарадњи да је оно што радимо за обострани интерес”, рекао је Ванг Ји и додао да су две земље на правној страни историје.

Србија и Кина немају отворених питања

На састанку делегација, Вучић је поручио да Србија и Кина у политичкој сфери немају отворених питања, већ у свим међународним институцијама и организацијама, мултиматералним форумима, као и у билатералним односима, одлично сарађују.

“Верујем да можемо, ако је то уопште могуће, да на још виши ниво подигнемо нашу сарадњу”, рекао је Вучић..

Он је истакао да је пријатељство Србије и Кине искрено, велико, те није чудо што га неретко називамо челичним.

Вучић је захвалио на подршци територијалном интегритету Србије, на онај начин на који, каже, и Србија увек подржва политику једне Кине.

“Хвала вам на огромним инвестицијама у Србији. Хвала за могућност да учествујемо у инцијативи ‘Појас и пут’. Ми подржавамо мудре речи председника Сија на ГС УН и његову иницијативу за глобални развој”, рекао је Вучић.

Посебно је указао да је за само пет година трговинска размена Србије и Кине утростручена, што је, каже, чињеница која најбоље осликава наше односе.

“Срећан сам због тога, то је огромна корист за грађане Србије, а верујем и надам се и за грађане Кине. Хвала вам и пренесите најсрдачније поздраве председнику Кине, са надом и жељом да га чим пандемија прође угостимо у Београду”, поручио је Вучић.

Пре састанка две делегације, Вучић и Ванг, који борави у званичној посети Србији, разговарали су у четири ока.

Ванг Ји пренео Вучићу поздраве: Си Ђинпинг дубоко цени ваше пријатељство

Ванг Ји пренео је срдачне поздраве председника Кине Си Ђинпинга председнику Александру Вучићу и рекао да кинески председник веома цени велико пријатељство са њим.

“Председник Си много вреднује дубоко пријатељство које је успоставио са вама лично и чврсто међусобно поверење. Развој наших односа су базирани на равноправности и међусобном поштовању и заједничким интересима”, навео је Ји.

Такође, истакао је да је то велика покретачка снага у односима Србије и Кине, које имају светлу будућност.

Добри односи су на корист народа обе стране, додао је Ванг Ји.

Како је рекао, две земље солидарно чувају фер, равнорпавност и залажу се за правду на међународној сцени, као и поштовање приципа у међународним односима.

“Заједно сносимо одговорност за мир и стабиност, како у региону тако и свету. Поносни смо на развој наших односа”, нагласио је кинески министар.

Подели на: