Најновије вести

Вучић за РТС: Заједно можемо да победимо епидемију, додатна помоћ свима, нема “попуста” за криминалце којој год странци да припадају

Председник Србије Александар Вучић за РТС каже да се ситуација са новозараженима у Београду стабилизује у последњих дан-дан и по захваљујући вакцинацији, док је ситуација у централној Србији драматична. Најављује помоћ за музичаре и незапослене. Додаје да Србији треба раст да би све то омогућила. Истиче да ће борба против организованог криминала бити озбиљна и одговорна и да “неће бити попуста” без обзира на то да ли неко припада некој странци или не.

 

Председник Вучић је замолио грађане Србије да се изборимо са пандемијом.

“Обећавам грађанима Србије да ћемо и ове године бити у првих пет земаља по расту у целој Европи. Обећавам грађанима Србије и да нико неће бити заштићен и изборићемо се против криминалаца, убица и оних који учествују у корупционашким аферама, без обзира на партијску књижицу, на утицај, на моћ, на претње, на уцене које долазе из појединих медија, или блискост са председником државе или председницима појединих партија”, нагласио је Вучић.

Много пара морамо, додаје, да потрошимо ове године на општу потрошњу, а већ од следеће године највише улагања ће бити у здравство и образовање.

“Здравство постаје стуб одбране сваке земље”, казао је Вучић.

Председник о томе како се опушта
Много читам, сваки дан, енциклопедијска издања, за романе немам времена, рекао је председник одговарајући на питање шта чита када се опушта.

За музику немам баш превише времена, тако да не могу да се похвалим тиме. Не могу да читам док слушам музику, треба ми концентрација.

Научио сам све технике, читам брзо, али ми је потребна концентрација. Данас када спремам испите за Вишу тренерску, треба ми концентрације, то радим ноћу, на рачун сна.

Нисам физички најздравији, имам висок притисак па ми треба мање да спавам, човек жели да ради и учи, онај ко не жели, тај будућности нема. Шимон Перес ми је рекао да онај ко не учи, заостаје.

Верујем да нам је улагање у просвету најважнија ствар, много смо ствари покренули. Ове године на Универзитету у Новом Саду креће дуално образовање. У буџету ће много више новца бити за образовање, то морамо паметно да таргетујемо, а не да бацамо паре у бунар, већ да озбиљно радимо, то нам је најважније. Требају нам стручњаци за све области, али пре свега кроз реалан рад.

Ђорђе Јоксимовић је добар човек, помоћи ћемо колико можемо
Ђорђе Јоксимовић је прост и једноставан човек, мени делује као нормалан човек. Причали смо о томе колико смо пили и колико пијемо, он је престао да пије, то је изванредна вест.

Наши државни органи и људи из Центра за социјални рад су добро обавили посао, али су се ствари промениле у последње време. Он има три ћерке и много ће њихов глас значити. Ако оне буду желеле да буду с оцем, такву могућност не бих искључио.

Он је добар човек, колико будемо могли помоћи ћемо још да децу изведе на прави пут.

Обоје имамо по троје деце, ја имам једно женско дете, кад имате женско дете то је посебна милост Бога, он је благословен с троје женске деце, верујем да ће их извести на прави пут.

Међустраначки дијалог на два колосека
Странка коју води је, истиче Вучић, одредила делегацију за дијалог.
“Ту ће бити две врсте разговора. Они који не желе да странци воде дијалог, и то је већи део. Странка Саше Радуловића данас је најснажнија од опозиционих странака. И они који желе да им странци воде дијалог”, истиче Вучић.

То, наводи, значи да ће се дијалог водити на два колосека.

“Мени је олакшавајуће да су они који желе са странцима да разговарају одавно рекли да не желе са мном да разговарају. Спреман сам да разговарам с овима који желе да разговарају без посредства странаца, ја сам спреман и била би моја обавеза да у томе учествујем”, истакао је председник Вучић.

Највише примедби из ЕУ имам увек око Кине и Русије
Највише примедби из ЕУ имам увек око Кине и Русије, каже Вучић.
“Имам и ја промедбе на њих. Није то разговор у којима неко дође па вас лупа по глави, а ви ћутите. Ја их саслушам и одговорим”, додаје.

Готово никада, каже, не говоре о опозицији и медијима. То вам, наводи, говоре у институцијама ЕУ.

“Ми ћемо да чувамо пријатељство с Русијом и Кином, а они нека причају”, истакао је Вучић.

Тражимо компромис са Албанцима на КиМ, нисам сигуран да су на то спремни
Ни са једним ми није било лако и једноставно, каже Вучић о преговарачима Приштине у дијалогу Београда и Приштине.

“Нема нон-пејпера. Палмер не крије да они траже међусобно признање, у складу са оним што је потписао Бајден.

ЕУ тражи пуну нормализацију, ми тражимо компромис, нисам сигуран да су Албанци за компромис спремни. Ни о чему компромисном не разговарамо, то само ми говоримо понекад ЕУ. За Албанце је компромис да Приштина призна Београд, као да ми за тим чезнемо. На то се осмехнете, окренете и одете.

Што се тиче Албанаца са КиМ, све ствари бисмо волели да буду испуњене из Бриселског и Вашингтонског споразума, прво ЗСО, и то мора да буде испуњено, то је европска обавеза из априла 2013.

Мислим да они не планирају да испуне било шта, али су тиме себе довели у немогућу позицију у неким стварима. Нисам од оних који се радују замрзнутом конфликту јер увек неко то може да одмрзне.

Нама требају мир и сигурност, јер ми идемо брже од других.

Нама је тежа позиција са Бајденом као председником САД. Ја њега ценим, реч је о изузетном политичару, али нама је теже.

Имали сте један телефонски позив – када позове Ангела Меркел сви знају како морају да се понашају.

Она ме је питала зашто је не зовем чешће. Увек ми је говорила све у лице, као и ја њој. Никада нисам имао непријатан разговор с њом. Она је жена која је много помогла Србији, и никада то нећу заборавити. Знам колико је помогла Србији 2015.”

Морате регионално да јачате
Вучић наводи да неки људи мисле да није време да размишљају о томе шта је ковид све променио.

“Драстично се мењају односи снага свуда. Морате регионално да јачате. Имамо можда најбоље односе са Северном Македонијом, са Албанијом све боље, са Црном Гором верујем да ће их бити, са БиХ врло пристојне”, наводи Вучић.

Морамо да градимо најбоље односе са Бошњацима.

 

Волео бих да и Ђукановић и Кривокапић дођу у посету Београду
Неки су рекли да је Вучић победио у Никшићу. Одговарам да Вучић није учествовао на изборима у Никшићу, рекао је председник одговарајући на питање о резултатима локалних избора у Никшићу.

У Црној Гори постоји политика ексклузивизма где желе да протерају све што је српско. Срба је у Црној Гори пропорционално више него Албанаца у Северној Македонији, па немају никаква права.

Од 2006. године нема никог у власти. Имало је више Албанаца и Бошњака, а Срба је огроман проценат, а никаква права нису имали.

Чим нису у стању да угуше српске покрете и политичаре који се не стиде да кажу да су Срби рођењем, крив сам ја. Нисам учествовао и нисам заинтересован да учествујем на изборима.

Заинтересован сам за резултате пописа.

Помагаћемо српском народу у Црној Гори увек. Помажемо Матицу српску, помажемо нашу цркву.

Са Милом Ђукановићем се не чујем уопште, са Здравком Кривокапићем сам се видео. Волео бих да обојица дођу у званичну посету Београду. То што имамо разлике и другачије мислимо не значи да не треба да разговарамо.

Не мислим да ће Ђукановић желети да дође, али има отворен позив.

Борићу се да се против независних медија не води хајка
Борићу се да заштитим права људи из КРИК-а, независних и невладиних организација, и тражићу од посланика да се не води хајка против њих.

Молим да не реагују на такав начин и да воде рачуна да је за нашу демократију страшно важно да чујемо њихове ставове, образложења и да им одговоримо.

Молим да разумеју да смо ми одговорни за демократичност система. Да им омогућимо да говоре најгоре ствари о нама, чак и о мојој деци. Унутар себе морамо да покажемо поштовање. Дајте да чујемо невладин сектор, у неким стварима ће нам помоћи у неким неће, али можемо да им одговоримо.

Срамота ме је како је ова земља била пљачкана
Када су у питању рачуни Драгана Ђиласа, каже да је он то поменуо јавно и на држање “придика на најглупље могуће теме”.
“Срамота ме је како је ова земља била пљачкана. Немојте да се бавите глупостима, него одакле вам рачуни. Имате 50 рачуна у преко 17 земаља”, наводи Вучић.

Сви су разумели, и важно је да су институције то покренуле. Нисмо ми ништа скривали, навео је Вучић.

Неки људи већ нису на функцијама, биће великих промена у СНС-у
Што се тиче политичке одговорности, мене није срамота и одговорно говорим народу истину, ствари које би вам свако други прећутао.
“Молим људе да вас не лажу, наша странка има довољно новца, имамо много јер новац не трошимо и не бацамо. Велики новац који регуларно добијамо на основу великог броја посланика, а још смо смањили у складу са законом. Не трошимо га, а ако га потрошимо, трошимо га на хуманитарне ствари”, каже Вучић.

“Немојте да вас лажу, чим вам дође неки на локалу и каже треба ми за странку, тај је криминалац”, истиче председник.

На питање да ли је приметио да ли неки људи у његовом окружењу живе изнад прихода, рекао је да јесте и да неки већ нису на функцијама, а неће ни бити.

Неки, каже, већ нису на функцијама, а они који јесу свакако ће бити смењени. Биће великих промена у СНС-у.

Нисам ни помислио да је Стефановић умешан у организовани криминал
Нити бих помислио нити мислим да је Небојша Стефановић увезан у то. Замерио сам му много тога. Нисам од људи који сматрају да је безгрешан па да другима не праштам. Нисам ни помислио на Небојшу, али на неке друге људе јесам.

Небојши замерам на објективној одговорности, али нико неће бити заштићен ако је учествовао у криминалу.

Знају они на кога мислим, и ко је увезан с тим људима и знају о којим убиствима је реч.

Свакодневна борба против организованог криминала, без попуста према неком ко припада странци
Важно је да надлежни органи раде посао, није важно из које су странке ти људи, држава мора тако да се поставља, тако држава показује да је држава.

Држава мора да покаже да онај ко је починио кривично дело не може да буде заштићен.

Људи из СНС-а који су погазили закон мораће да одговарају за своја дела.

Борба против организованог криминала мора да буде свакодневна, озбиљна, одговорна, не сме да буде попуста према неком зато што припада некој странци или не.

Решићемо нека стара убиства. Славко Ћурувија је био на пуним мерама праћења и надзора кад је убијен, јер је неко повукао те мере.

Од 2000. до 2010. било је 15 таквих убистава, да су та лица била праћена, ти људи су убијани усред улице. Значи да је неко из врха власти помагао криминалцима у лоцирању и извршењу убиства.

Имамо најмање три случаја убистава, двојице лица директно из криминогене средине, и једно лице које је било адвокат тим лицима, а сва та лица су била под пуним мерама.

Немам показатеље да је неко из политичке власти учествовао у томе.

Немамо својих радника, потребни су нам и из региона
Немамо радника, ни бравара, ни варилаца, ни столара, каже Вучић.

“Они имају све веће плате и боље ће бити плаћени него сви ми. Потребни су нам и радници из региона. Добродошли људи, ми немамо својих радника”, каже Вучић.

За нас је све раст
За нас је, наводи Вучић, све раст.

Стопа задужености једне земље мери се према стопи БДП-а, и то је једино релевантно, каже Вучић.

“Србија је на 58 посто. Када сам постао председник Владе, били смо на 78 одсто. Француска је отишла на 106, Грчка на 220 одсто, ми и даље на 58 посто. Словенија и Хрватска између”, додаје Вучић.

Један од стубова је и општа потрошња. Све ово што смо радили, давали новац грађанима, радимо због повећања опште потрошње. Али тај новац можемо да покријемо само стопом раста.

Много се нервирам што министри не троше паре, немамо раст
Одговарајући на питање да ли би Србија могла да издржи још једну годину пандемије, Вучић је рекао: Не можемо да издржимо, плашим се тога, али ми ћемо лакше да преживимо него 80 посто других.

Да говорим да цвета цвеће, нема туриста… Али отварамо фабрике и привлачимо инвеститоре. Новац који дајемо можемо да покријемо само стопом раста. Ако министри крену да троше паре преко инфраструктуре.

Неки министри нису били способни да потроше паре, имамо вишак у буџету. Уместо да се радујем, ја тугујем. Треба да се троше да би било раста. У новембру, децембру потроше, у прва три месеца године не могу. Сада се страшно нервирам због тога. Дајте, уложите те паре. Сад ћу да идем сваки дан на пут и обилазим па да видим хоћете ли то да урадите или нећете.

Ми немамо довољно радника.

Надам се да неће бити строжих мера
Свака вакцина је добра, каже Вучић, и зато се нисмо играли са “Астра-Зенеком”.

“Свака је боља него невакцина. Једино што могу да вам кажем за мере је да се надам да неће бити оштрије. Веома је тешка ситуација у Београду, али видим да се то у Београду поравнава”, наводи Вучић.

Подршка за музичаре и незапослене
Музичари нису регистровани у АПР-у, нашли смо начин како да проверимо колики их је број, око 3.000 преко различитих организација, добиће подршку. Да ли два минималца, верујем да ће Влада ту одлуку донети.

Пензионери ће добити у мају и новембру по 30 евра, као и сви остали пунолетни грађани. У септембру ће сви пензионери добити по 50 евра додатно. То је 110 евра за пензионере.

Од априла крећемо у исплату минималаца за 1.550.000 радника у приватном сектору, микро, мала, средња и велика предузећа. Ићи ћемо са додатном подршком за хотелијере, 350 евра по соби, 150 евра по кревету.

Имаћемо за незапослене додатну подршку, осим 60 евра, добиће још 60 евра у јуну месецу. Укупно 120 евра.

Не долази у обзир да подижемо порезе, новац ће доћи из раста, наводи председник.

Милијарде коштају лекови и вакцине
Председник Вучић је рекао да “ако лекари виде да сам ја неко ко има висок крвни притисак, а ризична сам група, добијем лек ‘елај лили’ и у првих десет дана дођем и 95 посто сам излечен”.

“Таквих смо купили 1.800. Наши лекари ће то да имају у протоколу да спасу људима животе, угроженим категоријама и посебно гојазнима”, навео је Вучић.

То су, наводи, “ненормалне паре које дајемо на то”.

“Нас милијарде коштају лекови, вакцине. Хиљаду евра је дан лечења у интензивној нези, а просечан човек уплати 550 евра годишње просечно. Морате да помогнете лекарима и све време вагате и борите се. Да имате у виду животе људи, а под два животе, али кроз напредак економије”, истакао је председник Вучић.

Држава је морала да уведе мере
Председник Вучић је рекао да ми готово да нисмо имали затварање. Имамо, каже, најблаже мере у целој Европи. Од марта, априла прошле године нисмо имали правог затварања у Европи, наводи Вучић.

“Хвала епидемиолозима који су разумели потебу државе да имамо највећу стопу раста, да можемо да исплатимо све. Сви ће на крају доћи и рећи дајте нам нешто. Држава мора да уведе мере не зато што их воли. Мрзим мере највише на свету. Лекари се боре за живот, траже помоћ”, казао је Вучић.

Наводи да морате да гледате лекаре и животе људи.

Честитам грађанима Србије
У овом тренутку за оне који су изразили жељу мислим да имамо таман толико вакцина. Имамо бар још милион и по до два милиона људи који желе да се вакцинишу, али имаћемо ускоро још око 1.300.000 вакцина.

Ако бисте се сада пријавили у Немачкој, а имате 30 година, били бисте вакцинисани у новембру.

Много смо труда уложили, захвалан сам кинеским пријатељима, председнику Сију, Путину, Џонсону, људима из ЕУ, из Индије, и компанији Фајзер, која је с нама направила билатерални уговор.

Честитам грађанима Србије.

Одложио сам вакцинацију, чекам нову испоруку
Председник Вучић за РТС: Одложио сам вакцинацију, имамо мањак вакцина, верујем да ћу крајем следеће недеље ићи да се вакцинишем, или Жагубица, или Мерошина или Рудна Глава.

У једном месту се чак 300 људи вакцинисало, мало место. Када кажем мањак, не мислим да недостаје, за 10 дана имаћемо много вакцина. Нећемо да дајемо прву вакцину а да нисмо склонили другу вакцину за све, не играмо се с тим. Желим да сви добију ревакцинацију.

Доћи ће руска вакцина, Ковакс крајем марта “Астра-Зенеку”, верујем 1. или 2. априла нових милион кинеских вакцина. То смо данас потписали.

Први пут сам видео да у Београду, не смем да кажем пада, већ се стабилизује ситуација, у централној Србији дивља. Мислим да смо на високим бројевима, али се у Београду дан и по стабилизује. Кад погледате проценат вакцинеције, проценат је велики у Београду.

Од 1. априла ћемо кренути у кампању вакцинације по Србији, желим да обиђем све наше округе и разговарам са представницима општина и да замолим да се вакцинишу јер то спасава животе.

Подели на: