Вулин: Истину о Сребреници потврђују и ратни непријатељи

Документима које је објавила Влада Велике Британије потврђује да су они који су бомбардовали Републику Српску, а онда и Србију, знали да је Сребреница изазвана и организована и упркос томе су затражили да УН означе Србе као геноцидан народ, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

 

Коментаришући поверљива документа која је објавила британска влада, Вулин је рекао да је “2015. године Влада Велике Британије затражила резолуцију СБ УН о геноцидности Срба због злочина у Сребреници”.

“Године 2020. објављени су документи Владе Велике Британије у којима се потврђује да су снаге Насера Орића изазвале сукоб у Сребреници и да руководства Републике Српске и Србије нису ни на који начин организовале и наредиле злочине, као и да је у питању злочин, а никако геноцид”, навео је Вулин.

Он је истакао да је истина о грађанском рату у СФРЈ дуго била сакривена, али не може да буде сакривена заувек и упитао да ли ће и после објављивања докумената Владе Велике Британије организације за заштиту људских права, медији и светски форуми наставити да вређају Србе.

“Да ли ће мајке Сребренице питати свог хероја Орића шта је и по чијем налогу урадио? Да ли ће питати Бакира Изетбеговића зашто Алија није зауставио нападе на Србе и одржао реч о Сребреници као демилитаризованој енклави? Да ли ће партије у БиХ и сада покушавати да донесу закон о кажњавању сваког ко оспорава геноцид у Сребреници, и да ли ће организације за заштиту људских права, медији и светски политички форуми осудити Владу Велике Британије за сакривање истине? И да ли ће се преиспитати званична верзија Маркала или Рачка?”, пита такође министар Вулин.

Он сматра и да Србија и Република Српска треба да затраже, или ако се сви оглуше о њихов захтев, саме организују нову међународну комисију о грађанском рату у БиХ и Сребреници.

“Предуго су Срби носили терет лажи о геноциду и злочинима за које су кажњени иако их нису починили. Срби и њихови пријатељи су знали истину, сада им то потврђују и ратни непријатељи, није утеха али јесте признање”, рекао је Вулин.

Напад снага босанских Срба на Сребреницу у јулу 1995. испровоциран је од бошњачке стране, а Пале нису имале план да се освоји енклава, већ је до напада дошло на иницијативу локалног команданта, наводи се у декласификованим документима британске владе, који су објављени на сајту Националног архива те земље.

У званичном документу Министарства одбране те земље од 11. јула 1995. године описују се догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, као и реакцији холандског УН батаљона након што су у њу ушле трупе Војске РС, пренели су јуче бањалучки медији.

Подели на: