субота, 18. септембра 2021. | 21:29

Закључци берлинског скупа

Београд и Приштина су се сложили да наставе са напорима да имплементирају постојеће споразуме и да се конструктивно укључе у дијалог за нормализацију односа, кроз ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума, наводи се у саопштењу објављеном на званичном сајту немачке канцеларке.

 

Берлински скуп су иницирали немачка канцеларка и француски председник, Ангела Меркел и Емануел Макрон, а у саопштењу стоји да је наглашен значај коначног, правно обавезујућег споразума о, како се наводи, потпуној нормализацији односа Београда и Приштине.

Такав споразум је, истиче се, кључан за пут Србије и Косова у Европу.

Иако на самиту у Берлину нису усвајани заједнички закључци, нити потписивана формална документа, у саопштењу на сајту канцеларке Ангеле Меркел говори се о закључцима, односно о току и садржају разговора.

Учесници су се, наводи се, сложили да такав споразум треба да буде свеобухватан и политички одржив и да допринесе стабилности у региону.

Наглашан је значај инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требало да буде праћен мерама за изградњу поверења.

Учесници су похвалили успешно закључени споразум Грчке и Северне Македоније о имену и констатовали да је тај споразум изванредан пример успешног решавања сукоба.

Берлинском скупу су присуствовали лидери земаља Западног Балкана и Приштине заједно са премијерима Хрватске и Словеније и високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседником Европске комисије.

На скупу је било речи о заједничкој европској перспективи Западног Балкана.

Учесници су се, стоји у саопштењу, сложили да појачају своје напоре на успостављању регионалне економске области у складу са изјавом Самита у Софији за 2018. и закључцима Председништва о Самиту Западног Балкана 2018.

Учесници потврдили посвећеност стабилности региона

Сви учесници су потврдили своју посвећеност сарадњи у оквиру такозваног Берлинског процеса.

Повезаност, економска сарадња, слободна трговина, безбедносна сарадња, размене младих и помирење су централни елементи процеса.

На берлинском скупу поново је потврђена подршка лидера земаља Западног Балкана Регионалној канцеларији за сарадњу младих.

Напомиње се да ће предстојећи самит бити одржан у Познању, у Пољској.

Учесници су се, такође, сложили да прошире своју сарадњу како би спречили радикализацију и борбу против тероризма и илегалне миграције.

Нагласили су, стоји у саопштењу, своју непоколебљиву посвећеност демократији, укључујући централну улогу избора и парламентарних институција, владавину права и добру управу, борбу против корупције и организованог криминала, те улогу цивилног друштва и независних медија.

Сложили су се да су одрживе реформе кључне за европску перспективу региона и за јачање отпорности друштава на унутрашње и спољне изазове нашег времена.

Учесници скупа у Берлину потврдили су своју посвећеност стабилности региона.

У том циљу, учесници су поздравили намеру Хрватске да организује Самит ЕУ за Западни Балкан током свог председавања ЕУ 2020.

Подели на: