Најновије вести

Директор ФК Трепча: Чекамо дозволу да екипе из централне Србије могу на Косово, а ми да бирамо лигу где ћемо играти

На дугачкој листи активности које су претходних месеци заустављене због коронавируса на Косову, нашли су се и спортски садржаји, а међу њима и активности ФК “Трепча” из Северне Митровице.

 

После само два одиграна кола и две узастопне победе није било утакмица на стадиону у Житковицу, па наставак сви жељно ишчекују у том клубу.
Ипак, док многи чекају да се рампа због коронавируса подигне, спортисте на северу Косова мучи и проблем ограничења кретања преко административних прелаза, јер власти у Приштини још нису у потпуности отвориле прелазе.
Уместо да размишљају о могућности да наставе такмичење у Првој лиги Србији, где има места за нова три клуба из Српске лиге, челници ФК “Трепча” прижељкују информације о потпуном отварању прелаза, како би и спортске екипе из Србије могле да дођу на Косово.

“Нажалост, и сами сте свесни политичке ситуације која влада на Косову и Метохији, где су нам недавно стигле претње од стране председника такозваног Фудбалског савеза Косова, који је поручио да фудбалски клубови на северу Косова могу само да тренирају, али не и да играју у српским лигама. То се не односи само на фудбалере, већ то важи и за све спортске клубове. Надамо се да ће доћи до неког решења, јер се спорт играо и кад су се водили ратови и то нико никада није правио проблем”, каже за Косово Онлајн директор ФК “Трепча” Бојан Јакшић.
Он поручује да је просто незамисливо да се у овом тренутку фудбалски клубови са севера Косова такмиче у косовским лигама.
“Верујем да ће се, након разрешења политичке кризе у Приштини, наћи договор којим ће се свим спортским клубовима са севера Косова омогућити да се такмиче у лигама које хоће. Јер, нама је битно да и играчи који су одавде и који долазе да наступају за наш клуб, али и гостујуће екипе буду безбедни”, рекао је Јакшић и подсетио да је публика на утакмицама увек била коректна и да није било инцидената.
И док се чекају повољне информације и разрешење проблема на прелазима у Фудбалском клубу “Трепча” ослушкују и приче о могућем наставку такмичења у Првој лиги Србије.

“Ако се буде решио проблем са преласком екипа преко административних прелаза, управа клуба има велику жељу да се такмичимо у Првој лиги Србије. То би значило да се ,Трепча‘ после 35 година нађе поново у том рангу такмичења. Жеља свих нас у клубу, али и навијача и људи који овде живе је да овде гостују много јаче екипе и да се игра бољи фудбал”, каже Јакшић.
Он подсећа да је Влада Србије обезбедила средства за изградњу новог фудбалског стадиона у Северној Митровици и да су радови на рашчишћавању терена већ почели.
“Добра воља постоји и ми смо спремни да прихватимо тај изазов. У сваком случају, где год да наставимо даље такмичење, наш циљ је да направимо добру екипу, а уједно и да посебан акценат ставимо на кадетске и јуниорксе селекције, јер имамо мало број играча који би конкурисали за сениорски тим. Имамо доста школи фудбала, али се углавном то завршава са завршетком основне школе”, каже Јакшић.
Он каже да им је циљ да све те фудбалере ставе у погон ФК “Трепча” и да направе фудбалски центар, који би анимирао сву децу са Косова.

Подели на: