уторак, 17. маја 2022. | 10:10
Најновије вести

Хуманитарно-мемориајлни трурнир у Косовској Каменици

Ученици и професори Гимназије у Косовској Каменици организовали су хуманитарно-мемориајлни трурнир у малом фудбалу посвећен борби против насиља у породици.

 

Меморијални турнир посвећен је неоствареним сновима двадесетједногодишње Јоване Петровић из Ранилуга коју је 2017.године убио супруг, као и њену мајку. У Гимназији у Косовској Каменици кажу да је Јована била њихов узоран ђак и пример младости. На почетку турнира обратила се ученица Гимназије која је прочитала текст посвећен Јовани, жртви породичног насиља. У знак сећања на њу утакмица је почела минутом ћутања.

“Начине спречавања и решавања овог сада већ глобалног проблема једино заједно можемо и морамо пронаћи. Савака трећа жена у Србији доживи неки облик насиља. На свака десет дана буде убијена једна жена. О насиљу не смемо ћутати“, рекла је у свом говору ученица Гимназије у Косовској Каменици Сандра Миљковић.

“Циљ турнира је јасно исписан на билборду и има своју јасну поруку, промоцију здравог живота, здравог начина размишљања и борбу против породичног насиља, али и подизање свести о хуманости. Пријавило се десет екипа, а сав новац од уплаћивања екипа биће искоришћен у хуманитарне сврхе”, каже директор Гимназије Иван Арсић.

Са овог турнира послата је јасна порука, да се насиље над женама мора спречити, да жене нису предмет над којим се треба иживљавати. Насиље над женама је кривично дело као и свако друго и онај ко дигне руку на жену мора бити кажњен. Да би се насиље над женама спречило, институције треба да раде свој посао.

“Нисам чула толико да се неке институције баве проблемом насиља. Можда сам ја недовољно информисана, али мислим да много више треба радити на томе”, рекла је Сандра Миљковић.

Турнир ће трајати неколико дана, а сав новац које екипе уплаћују биће дониран у хуманитарне сврхе, за фрескосликање цркве у Бостану.

Подели на: