субота, 18. септембра 2021. | 22:05

Деца из Косовског Поморавља у посети Београду

Група деце из Косовског Поморавља је у дводневној посети Београду. Пред Храмом Светог Саве дочекао их је директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, с поруком да ће Србија наставитии да обнавља и гради нове школе и подржава њихов опстанак на Космету.

 

Светосавски плато за прве утиске о Београду. Многа од четрдесет троје деце из Косовског поморавља, раније нису била у престоници.

Припремила Ружа Јеремић Турудић
У више од 150 школа на Космету деца уче азбуку, историју и вештине важне да би били успешни за себе, породицу и своју земљу на Косову и Метохији, каже Марко Ђурић.

“Ову групу деце са Косова и Метохије угошћавамо отварајући им врата главног града. Са поруком свој српској деци на Косову и Метохији да је Београд њихов главни град, да је Србија њихова држава, која ће наставити као и у претходном периоду да им пружа подршку, за њихов опстанак и останак на Косову и Метохији”, рекао је Ђурић.

Гости кажу да тамо живе скромније и да немају оволико простора за шетњу. “Када падне први мрак, ми морамо кући зато што живимо у таквом крају да је опасно”, каже Емилија Ђорђевић.

Уз подсећање да се 149 школа обнавља и граде нове у јужној покрајини, Ђурић најављује и увођење електронских учионица, што је каже, најбољи показатељ да држава брине и помаже.

Подели на: