субота, 16. октобра 2021. | 19:07

Гостовања у Немачкој

Реномирано Културно уметничко друштво „Копаоник” у Лепосавићу, које је недавно прославило две деценије постојања, своју мсију очувања и презентовања српског фолклора са Косова и Метохије ових дана наставља у Немачкој на гостовањима у два града.

 

Последње дане марта, чланови и руководство КУД ”Копаоник” из Лепосавића проводе на турнеји у Немачкој где, поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, између осталих присуствују манифестацији обележавања овог великог јубилеја у Франкфурту. Својим наступом чланови првог сасатава КУД ”Копаоник” у овом далеком граду, донеће мелодије и игре са простора Косова и Метохије, а овој манифестцији поводом великог јубилеја СПЦ у посету Црквеној општини Франкфурт присуствује и Владика диселдорфски и немачки Г. Григорије и владика западноамерички Г. Максим.

Осамстотина година СПЦ слави се као подсећање на давну 1219. Годину када је Свети Сава у Никеји добио аутокефалност за Српску православну цркву.

-Ово изузетно гостовања за нас је велика част и потврда нашег дугогодишњег успешног рада у презентовању начег аутентичног фолклора са Косова и Метохије и српске културе уопште, каже поводом ове посете Немачкој Ђорђе Лакушић, директор и кореграф КУД ”Копаоник”, додајући да ова значајна посета биће посебно упамћена у историји КУЂа, с обзиром на важност великог јубилеја за православље.

Програм обухвата и вечерњу молитву у храму Васкрсења господњег, а своја предавања одржаће и владика Григорије и влаадика Максим.

Другог дана гостовања у Франкфурту након свете архијерејске литургије, коју служе владика диселдорфски и немачки Г.Григорије и западноамерички Г. Максим , биће одржано предавање владике Г. Максима на тему 800 година Српске православне цркве 1219-2019. година.

Турнеју у Немачкој КУД ”Копаоник” наставља гостовањем у Штутгарту на позив Генералног секретаријата града Штугарта и Савеза српских удружења СР Немачке. КУД ”Копаоник” биће специјални гости на концерту у овом граду где наступају и фолклорна друштва наше дијаспоре из Баден Вилтенберга.

В. Вукојевић

Подели на: