Најновије вести

Победник Милета Питулић из Звечана

Пливање за часни крст на језеру Газиводе у Зубином Потоку

 

У Зубином Потоку је и ове године, на Богојављање 19. Јануара, у организацији општине Зубин Поток, Дома културе „Стари Колашин“ , Канцеларије за КиМ и црквене општине Дубокопоточке организовано Пливање за Часни крст на језеру Газиводе – обичај који за собом у српском народу носи дугогодишњу традицију. Учествовало је око 90 пливача који су пливали 33 метра што симболизује број година живота Исуса Христа. Победио је Милета Питулић из Звечана који је на Газиводама први допливао до Часног крста и прошле године.

Према речима директорице Културног центра „Стари Колашин“ Андријане Живановић такмичари у пливању за Часни крст су углавном са територије Косова и Метохије. Међу њима су и две девојке Милица Ђурић и Милица Ристић. Организатори су обезбедили награде за победника и све пријављене пливаче.

„Сваки пливач добио је литру дечанског вина – дар владике рашко-призренског Теодосија. Победнику је, са друге стране, владика Теодосије уручио златни новчић који је искован у Панчеву, крст у дуборезу, симболични венац и плашт за огртање који обезбеђује црквена општина Дубокопоточачка. Од општине Зубин Поток добио је 15.000 динара. За овогодишњег победника Милету Питулић из Звечана, вода није била хладна у односу на претходне, а тајна његовог успеха је у редовном тренингу и пливању, чиме се бави од малена. Он је рекао да за ову манифестацију треба имати јако срце и велику жељу да учесвују у овој традиционалној, храброг и снажног духа вредној, манифестацији.

Пливање за Часни крст на језеру Газиводе било је веома посећено од старне публике, и добро организовано. Била је присутна полиција, док су екипе хитне помоћи биле распоређење по чамцима. Велики број становника Зубиног Потока и других крајева окупио се да би подржао храбре момке и девојке који су пре пливања запевали „Ој Косово Косово“. Манифестацији су присуствовали и бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, као председник Привременог органа општине Зубин Поток Срђан Вуловић који се захвалио учесницима.

С. Ђукић
Подели на: