Најновије вести

Празничне литругије и надметање за Крст частни

Срби у Косовском Поморављу облежили велики хришћански празник Богојављење

 

Велики хришћански празник Богојављење прослављен је традициионално свечано и достојанствено и ове године у српским срединама у Косовском Поморављу. У свим црквама и манастиру Драганцу у јутарњим сатима служена је пригодна празнична литургија, након чега је организовано традиционално надметање за крст частни. Православни верници су поздрављали једни друге са „ Бог се јави“ и отпоздрављали са „ Ваистину се јави“.

У Ранилугу је упркос температури од минус два степена осам младића пливало у делу реке Биначка Морава у част Богојављења надметајући се ко ће први стићи до Часног Крста. Након тога је у порти цркве Светог Јована у овом месту организовано надметање за Крст частни. У наредних годину дана он ће у Ранилугу бити у породици Дејана Јовановића.

Велики број Срба окупио се на Богојављење у јутарњим сатима и у цркви Успеније пресвете Богородице у селу Бостане, где је свечану празничну литургију служио парох новобрдски протојереј Стево Митрић. У току надметања за Крста частни било је више кандиата. Часни крст, који је протеклих годину дана био у домаћинству Горана Маринковића из села Сливова до наредног Богојаљења биће у домаћинству Миливоја Павића из засеока Забељци.

У свим црквама у Косовском Поморављу на Богојављење у току свечане литругије свештеници су освештали богојављенску водицу, за коју се верује да има целебну моћ током целе године и да штити од зла и невоља. Њу верници узимају и чувају је у својим кућама.

Подсетимо празник Богојављење се прославља као успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у облику голуба и гласа „ Ово је син мој и њега послушајте“.

Додајмо да се у многим српским довмовима вече у току празника Богојавњење прославља као први дан крсне славе Свети Јован Крститељ, који је према православном каледнару 20 јануара.

С. И.
Подели на: