субота, 23. октобра 2021. | 22:28

Пуштени у рад ПОС терминали

Услуге електронске управе од данас и на шалтерима општинских управа у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу

 

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије доц. др Михаило Јовановић је данас у у присуству помоћника директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, затим председника привремених органа четири општине на северу Косова и Метохије и председника Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојана Кекића, пустио у рад ПОС терминале на шалтерима општинских управа у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Увођење ПОС терминала представља прву услугу еУправе која је уведена у јужној српској покрајини са циљем да грађанима олакша плаћање административних такси на шалтерима општина, док је Банка Поштанска штедионица на овај начин постала још једна партнер банка Канцеларије за ИТ и еУправу у прихватању свих платних картица путем ПОС терминалима на шалтерима органа јавне управе.

Ова услуга олакшаће грађанима плаћање административних такси на шалтерима општине, јер ће моћи све таксе да измире на лицу места плаћањем платним картицама, без одлазака на шалтере банке или поште.

– Имамо посебну част и задовољство да данас првог дана Нове године коју прослављамо по Јулијанском календару, наша српске Православне нове године , будем овде на простору Косова и Метохије и пустим нове услуге електронске управе. Први пут Канцеларија за ИТ пушта услуге електронске управе овде на Косову и Метохији – казао је Јовановић.

Како је рекао, с техничке стране за Канцеларију би био ово био један обичан дан, једна нова услуга за грађане која омогућава да грађани буду у центру пажње, да не морају да иду од шалтера до шалтера, да буду они који ће носити своја документа и одлазе два или три пута да плате своје рачуне у банку или у пошту, већ све то могу истог тренутка да ураде на једном месту.

– С друге стране ово ипак није обичан дан јер доказујемо да све оне услуге електронске управе које су доступне у Србији су доступне и овде у општинама Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, и ово је само почетак. Канцеларија за ИТ управо ће дати све од себе да уведе и нове услуге електронске управе, пре свега услугу „Бебо добродошла на свет“ , овде у породилишту али и дигитализацију саме локалне самоуправе – нагласио је Јовановић и додао су ово први ПОС терминали које пуштају са Банком Поштанском штедионицом па ће тек касније почети да пуштају остале ПОС – ове по Србији.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да се овим најконкретније показује сарадња и подршка између владе РС и локалних самоуправа на простору КиМ.

– Да држава Србија води рачуна о свим својим општинама показује и овај данашњи дан увођења ПОС терминала који ће омогућити и олакашати да наши грађани што једноставније заваршавају своје административне обавезе. Дакле, дигитална платформа Владе РС је захваљујући Канцеларији за ИТ сектор, затим Поштанској штедионици уз подршку Канцеларије за КиМ, доноси најсевременији начин електронског пословања и даљег унапређења електронске и дигиталне платформе државе Србије – казао је Пековић и додао да то јасно показује да је држава Србија апсолутно окренута будућности, да водимо рачуна да будемо у корак са савременим светом.

– То, можда, може да буде лепа порука на данашњи дан и самој Приштини да уместо врло лоших одлука које је спроводила у прошлој години , почев од увођења антицивилизацијских такси од 100 одсто, затим једнострана одлука о формирању војске, једнострана одлука о доношењу платфоме за дијалог, које имају за циљ да се норамализација односа погорша, које имају за циљ да се заправо спроведе тихи погром српског народа, ми желимо да се окренемо будућности. Ми смо потпуно посвећени економском развоју, и те како, и од овог данашњег дана, мислим да Приштина има шта да научи, да је неопходно да се усијане главе у Приштини охладе, да се вратимо путу дијалога и да учинимо све да нарочито економски развој буде оно мерило сарадње, јер екомномски развој је оно што је неопходно народу на Косову и Метохији, било да је реч о Србима или, с друге стране, било да је реч о Албанцима- поручио је Петковић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић први је извршио је плаћање путем ПОС терминала и истакао да омогућавање ове електронске услуге представља само почетак развоја еУправе у овим општинама.

– За нас данашњи догађај има вишеструко значење , пре свега јачање институција државе Србије на Косову и Метохији и доказ да читава Влада и председник и премијерка су уз овдашњи народ. Ово је тек почетак, верујемо да ћемо у наредном периоду увести још многе програме, пре свега када је у питању ИТ сектор. Имајући у виду да овај програм данас почиње из Косовске Митровице то је додатна мотивација да одговорно обављамо своје обавезе и свој посао, да трајемо на овим просторима и јачамо у сваком смислу те речи – казао је Спирић.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић је подсетио да је као банка Поштанска шдтедионица на КиМ присутна од 2. априла 2018. године.

– Могу са великим задовољством да констатујем да свих 76 радника које смо преузели од Југобанке-Југ банке Косовска Митровица да раде у свом пуном капацитету, да радимо у четири општине с укупно 5 експозитура – рекао је Кекић

С. К.
Подели на: