Тешкоће у раду и сужено тржиште

Пекара АД ”Житопродукт” у Лепосавићу бори се конкуренцијом. Некада неприкосновени лидер у пекарској индустрији, не само у општини Лепосавић, него и шире, пекара ”Житопродукт” суочачава се са тешкоћама у раду, набавци репроматеријала и продаји готових производа.

 

Саграђена, почетком деведесетих, пекара ”Житопродукт” у Лепосавићу била је најсавременија пекара у овом делу северног Космета. Није имала конкуренцији ни у производњи хлеба, белих и масних пецива и колача, а грађена је удруживањем средстава из Бачке Паланке и општине Лепосавић, која је својевремено уступила веома атрактивну локацију и инфраструктуру у центру Лепосавића.

– Било је то некада, када се за нашу пекару знало по квалитету и квантитету производа који су задовољавали тржиште од Приштине до Новог Пазара. Данас није тако, у протеклих скоро три деценије опрема је застаревала, није сервисирана, ратна дешавања и целокупна криза на Косову и Метохији условила је да се заустави запошљавање млађе радне снаге, санкције су смањиле тржиште и допремање репроматеријала, а најновије таксе од стране Приштине допринеле су да се сировинама снабдевамо преко посредника, односно брашно, као основну сировину набављамо од локалних препродаваца, што поскупљује производњу, каже Звездан Секулић, директор Акционарског друштва ”Житопродукт” у Лепосавићу.

Све тешкоће у раду са којима се свакодневно сусрећу условиле су да се смањи производња у овој пекари, а тиме и тржиште за пласман производа, тако да се производима из ове пекаре сада углавном снабдева подручје општине Лепосавић са насељима Лешак и Сочаница. Поседују неколико продајних објеката у сопственој режији, а хлебом снабдевају и друге прехрамбене трговине на овом подручју. Некадашњи добро познати млечни ресторан, које је било најомиљеније место за доручак, како ђака , тако и радника сада је издат трећем лицу.

– У међувремену добили смо велику и разноврсну конкуренцију од стране приватних пекара на овом подручју, пекаре Радосављевић, пекаре Николић, пекаре Трбољевац и низ мањих занатских радњи које се баве услужном производњом колача и пецива за познате купце, тако да велика понуда на тржишту условила је да смањим производњу, јер се стварају велике залихе непродате робе, каже Секулић.

Све у свему привредни амбијент не обећава развој капацитета и упошљавање младе радне снаге која би унела нову енергију у производњу, а за обнову опреме и система линије за производњу хлеба потребна су велика средства које овај колектив за сада нема. Производња се одржава годинама на истом нивоу, а хаваријска оштећења на производним линијама су све чешћа.

Тржиште општине Лепосавић је добро снабдевено хлебом, што из пекаре ”Житопродукт”, што из приватних пекара. Повољно је и то што се сада може наћи свеж хлеб и у поподневним сатима у време ручка, а пекара је орјентисала и производњу једне количине хеба за вечерње часове, тако да у радњама увек има свежег хлеба. Приметно је да на ово тржиште сада стиже и хлеб и из пекара из Косовске Митровице.

В. В.
Подели на: