Најновије вести

БАРИКАДЕ СУ РЕАКЦИЈА СРПСКОГ НАРОДА НА РЕПРЕСИЈУ КУРТИЈЕВОГ РЕЖИМА

Уклањање барикада може да уследи само онда када се промени ситуација на терену, односно када Курти ослободи неосновано ухапшене Србе, Дејана Пантића и Миљана Аџића, повуче тајне спискове за хапшење Срба а који се односе на учествовање на грађанским протестима од септембра прошле године до данашњих дана и повуче своје јединице са дугим цевима и оклопним возилима. Насилно уклањање барикада би водило у хаос и спиралу непредвиђених догађаја који никоме нису у интересу. Одговорност за мир и спречавање ескалације и угрожавање наших грађана од стране Куртијевих специјалаца је у рукама КФОРА и ЕУЛЕКСА, који морају испунити свој мандат – истакао је Горан Ракић, председник Српске листе Тренутна ситуација на северу Косова и Метохије је изузетно напета и на ивици сукоба, будући да претње из Приштине не престају. Једна у низу, а могло би се рећи и најопаснија је она коју је изрекао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти да, како је рекао, „уклањање барикада не може искључити жртве”. Поред тога, косовски специјалци уместо да се повуку са Севера, постављају пунктове по путевима. О овим и другим проблемима на Косову и Метохији разговарали смо са Гораном Ракићем, председником Српске листе, који је сваког дана са својим народом на барикадама.

  • Колико је ова ситуација, али и Куртијева изјава забрињавајућа и опасна?

Ако неко свакога дана пласира најмонструозније лажи и клевете против српског народа који стоји мирно на барикадама бранећи своје кућне прагове и прети да ће уклонити барикаде, али да ће то бити уз жртве, а на тим барикадама смо ми, наше мајке, сестре, браћа, кумови, пријатељи… обичан народ, професори, лекари, рудари, привредници…, да ли је то довољан разлог да се буде забринут. Да ли је све ово малтретирање српског народа месецима уназад, демонстрација силе, укидање права гласа, забрана вакцинације, хапшење без доказа, монтирање лажних оптужби, пребијање голоруког народа довољан разлог да се људи забрину и колико су опасне претње које Србима упућују неодговорни појединци који управљају специјалним јединицама које су тешко наоружане, и до сада небројено пута показале да не поштују никакве законе, правилнике ни кодексе понашања.

  • И поједине западне дипломате, пре свега, немачки амбасадор на КиМ, Јорн Роде изјавио је да барикаде треба уклонити до Божића. Истовремено, оперативни директор у косовској полицији Газменд Хоџа изјавио је да ће барикаде, на северу КиМ, бити уклоњене „оног тренутка када се направи одговарајућа процена” и додао да постоји план интервенције на свакој барикади. Како то оцењујете?

Барикаде нису акција већ реакција српског народа на репресију Куртијевог режима. Оне не угрожавају никога, већ су постављене са циљем заштите српског народа од насртаја Куртијевих специјалаца. Уклањање барикада може да уследи само онда када се промени ситуација на терену, односно када Курти ослободи неосновано ухапшене Србе, Дејана Пантића и Миљана Аџића, повуче тајне спискове за хапшење Срба а који се односе на учествовање на грађанским протестима од септембра прошле године до данашњих дана и повуче своје јединице са дугим цевима и оклопним возилима. Насилно уклањање барикада би водило у хаос и спиралу непредвиђених догађаја који никоме нису у интересу.

  • Косовски министар полиције Џељаљ Свећља је и Вас означио директним кривцем за постављање барикада, нацртавши Вам тако мету на челу. Међутим, Ви сте и даље упркос томе са својим народом, грађанима севера КиМ који истичу да неће одустати од својих захтева, ослобађања ухапшених Срба и повачења припадника специјалних јединица Росу са свера КиМ?

Колико су реална поменута очекивања и да ли верујете да ће се политичким ангажовањем доћи до решења? Оптужбе на мој или рачун било ког Србина су последица антисрпске хистерије која влада у Приштини, подстакнута деловањем Аљбина Куртија. Наравно само у Приштини можете јавно цртати мету на челу људима и оптуживати их без икаквог доказа. Ипак, ми нећемо одустати јер смо сатерани у ћошак. Ми не можемо да се предамо јер наши захтеви нису списак жеља већ предуслов опстанка нашег народа на овим просторима. У име руководства Српске листе вам обећавам да ћемо учинити све да се до решења дође мирним путем, али ја не могу гарантовати шта ће бити ако неко помисли да може силом да покорава наш народ. И ми имамо право на живот у миру као и било који народ у свету.

  • Осим на Северу сведоци смо и бројних инцидената, односно напада којима су изложени Срби јужно од Ибра, који су нажалост свих протеклих година у све већој немилости Албанаца и њихове власти?

Колико по Вашем мишљењу криза на Северу утиче на живот Срба јужно од Ибра? Наша браћа и сестре на југу су на последњем протесту у Рудару још једном показали да су уз нас. Ово је битка за миран сан наше деце и јужно и северно од Ибра. Само ове године је било 143 напада на Србе на Косову и Метохији. Свесни смо да су очи нашег народа упрте у Север, и знамо да су они посебно угрожени. Зато ћемо се борити за права српског народа чувајући мир, демократски, мирно, али одлучно, свесни да немамо право на одустајање.

  • Србе на Косову и Метохији хапсе неосновано и без икаквих доказа, које им касније намећу по правилу лажни сведоци. Недавно су албански медији поново активирали списак лица српске националности које приштинске власти терете за наводне ратне злочине. Који је по Вашем мишљењу циљ тога и шта је права намера приштинских власти ?

Циљ је јасан, прогон српског народа, али у овом случају путем институционалног притиска и репресијом косовског апарата. Сваки Србин који је на тим списковима сада размишља шта да ради свестан да то што никада ништа није противзаконито урадио, није гаранција да ће бити слободан човек. Наратив који Курти и његови полтрони промовишу је конципиран тако да уз Србе увек иду речи криминалац, злочинац, силоватељ, терориста… на овај начин Срби се осуђују на прес конференцијама, без суда, поступка, права на одбрану. Па погледајте само случај господина Пантића, није му омогућено да разговара са адвокатом пре него што је саслушан.

  • Недавно ухапшеним Србима, бившим припадницима косовске полиције Дејану Пантићу и Слађану Трајковићу стављају се на терет наводни ратни злочини. Како је могуће да буду оптужени када су скинули униформе косовске полиције, а да нису били криви иако су више од десет година радили у тој полицији и како оцењујете нељудски и нехумани третман према њима, будући да се Пантић и даље налази у бази косовске полциије код Јариња и да је неко време провео без неопходних лекова?

То је поступак по прин ципу „кадија те тужи, кадија ти суди”. Подсетићу вас да су и Пантић и Трајковић били интегрисани 2014. године у КПС, и да су тада косовске службе вршиле проверу свих полицајаца. Да су обојица грађани Северне Косовске Митровице деценијама уназад, и да се њихово име никада није помињало, нити се водио икакав поступак против њих. Поступак против њих, у коме су прекршена сва права као притворених лица, је само још један политички мотивисан процес који за циљ има застрашивање Срба. Ко је данас сигуран широм Косова и Метохије када смо свесни да је за осуду Срба довољно наћи два „професионална сведока” и ваш углед, част, поштење и алиби падну у воду.

  • Припадници специјалних јединица косовске полиције и даље се налазе на Северу покрајине, заустављају и контролишу возила на путевима. Колико су забринутост и страх Срба оправдани и како бисте описали ангажовање КФОР-а и Еулекса поводом последњих дешавања на северу КиМ. Да ли они уливају наду да би у случају ескалације ситуације и евентуалних сукоба заштитили српски народ?

Кфор и Еулекс су присутни на терену у складу са међународним договорима и ми то поштујемо. Они своје активности спроводе без икаквих проблема. Лично сам више пута позивао грађане да буду предусретљиви и сарађују са њима. А када говоримо о Куртијевим специјалцима, они свакодневно малтретирају наше грађане, без икакве осуде међународних представника. Позирају са дугим цевима и симболима „ОВК” крај породичних кућа и станова у којима су наша деца. Понашају се осионо, добацују девојкама и женама на улици, а ласерима са својих пушака означавају пешаке и њихова возила у покрету. Гледајући како се понашају схватите да је од криминалца гори само криминалац у униформи, јер за њихово понашање нема оправдања. Имајући то у виду одговорност за мир и спречавање ескалације и угрожавање наших грађана од стране Куртијевих специјалаца је у рукама КФОРА и ЕУЛЕКСА, који морају испунити свој мандат.

  • Влада Србије је поднела захтев команданту КФОР-а за повратак одређеног броја војника и полицајаца на север КиМ како би заштитили српски народ и допринели безбедности. Из команде Кфора саопштили су да анализирају тај захтев. Колико би повратак српске војске, макар и до хиљаду припадника, допринео безбедности Срба у покрајини?

То би допринело значајном побољшању безбедносне ситуације, али и смиривању прилика. Наши грађани би несумњиво били релаксиранији. Нема сумње да без државе Србије не би било ни Срба на овим просторима, а повратак одређеног броја наших снага би омогућио услове да се и Кфор и Еулекс растерете. Колико је то реално одговор ће дати дани пред нама.

  • Недавно су припадници мањинских заједница у општини Северна Митровица формирали власт на локалном нивоу у којој, осим једног, нема српских одборника, иако су Срби готово стопостотна већина у овој општини… ?

То је нелегална скупштина без икаквог легитимитета и њихове одлуке сматрамо ништавним. Шта год радили, причали, одлучивали, то ће остати мртво слово на папиру. Р. Комазец

Подели на: