среда, 30. новембра 2022. | 20:42
Најновије вести

Борељ у Приштини: Признање независности Косова индивидуални став чланица ЕУ

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ стигао је у прву званичну посету нашем региону. У Приштини се састао са косовским председником Хашимом Тачијем. Борељ је пренео да је признање независности Косова индивидуални став сваке државе чланице Уније.

 

Жосеп Борељ рекао је да је дошао у Приштину како би понудио сарадњу Европске уније и поверење у Брисел, у нади да ће остварити добру сарадњу у будућности.

Српска листа саопштила је да је председник Српске листе Горан Ракић на састанку са Борељом рекао да Српска листа неће стајати на путу формирању институција у Приштини како би се што пре укинуле таксе и наставио дијалог, али ће захтевати и поштовање права српског народа.

Наследник Федерике Могерини је рекао да ЕУ није комплетна без Балкана. Приоритет је окончање конфликата, што обезбеђује сигурност и стабилност за све, што је и интерес ЕУ.

Косовски председник Хашим Тачи истакао је да је јединство Европске уније и Сједињених Држава кључ за постизање коначног споразума Београда и Приштине.

Борељ, међутим, има другачије мишљење.

“Постоји пет европских земаља које не препознају Косово и мој задатак није да их убедим да га признају. ЕУ препознаје Косово а ја представљам ЕУ а не једну земљу и понашам се као представник Уније”, указао је Борељ.

Према његовим речима, оно што ЕУ види и препознаје јесте однос између Београда и Приштине који могу да реше само те две стране. До решења може да се дође само међусобним дијалогом, додао је Борељ.

Хашим Тачи се заузео за што брже укидање виза за житеље Косова. Борељ је на то рекао да што се Европске комисије тиче, у Приштини су испунили све техничке услове за одобрење визне либерализације.

Шпански дипломата се након сусрета са косовским председником састао са политичким представницима Албанаца, Срба и других партија заступљених у парламенту.

Борељ се упознао и са реализацијом инвестиције Европске уније од више десетина милиона евра за пречишћавање ваздуха у постројењима за производњу струје у Обилићу.

Планирано је да Борељ током поподнева посети и Призрен.

Подели на: