понедељак, 27. марта 2023. | 22:03
Најновије вести

Ђурић: Реципроцитет синоним за самоизолацију Приштине

Сама идеја реципроцитета коју Аљбин Курти “папагајски” понавља у потпуној је супротности са жељом одговорних и далековидих лидера у региону да на овим просторима створе услове за динамичнији развој и слободан проток људи, робе и капитала, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Марко Ђурић наводи да је реципроцитет синоним за самоизолацију самопроглашеног Косова и инфантилан политички одговор на чињеницу да међународна подршка једнострано проглашеној независности опада и да је тај такозвани државотворни пројекат у дубокој кризи.

“Курти не може да дурењем и екстремизмом реши нагомилане социјалне и економске проблеме и друштвену кризу у нашој јужној покрајини, проистеклу из неспособности и неодговорности албанске политичке елите”, сматра Ђурић.

Каже да Приштина треба да швати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом, и то након што се укину антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије, да би и Срби и Албанци могли да почну да живе достојанственим животом.

“Годишњица увођења антицивилизацијских такси од сто одсто на производе из централне Србије је и годишњица неуспеха дела међународне заједнице да на простору западног Балкана осигура поштовање вредности на којима почива савремена Европа. Једној бахатој и самовољној групи албанских политичких лидера у Приштини дозвољено је да крши Цефта споразум и многе друге споразуме иза којих је својим ауторитетом стала Европска унија”, истиче Ђурић.

Каже да се испоставило да они који су донели одлуку о увођењу трговинске блокаде нису усамљени у безумљу, већ да међу албанским политичким структурама на КиМ постоји консензус да се са Београдом и даље треба разговарати језиком уцена и притисака.

“Продуктиван дијалог је веома тешко водити са неким ко непрестано доказује своју вероломност и жељу да своју вољу намеће једностраним манифестацијама силе, и чак се поноси неспособношћу и неспремношћу да спроводи преузете обавезе и поштује дату реч”, закључио је у свом саопштењу је Марко Ђурић.

Подели на: