Дрецун: Ми не постављамо баријере

Нема решења за Космет без Србије и ако неко мисли да евентуалним проглашењем уједињења Косова и Албаније, стварањем те велике Албаније може да реши косметски проблем, тај је у заблуди, рекао је за РТС председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

То нити би било мирно, нити би било одрживо решење, нити би било решење које би стабилизовало регион. Сасвим супротно од свега тога”, рекао је Милован Дрецун у Јутарњем програму РТС-а.

Дрецун је навео да провокације нису само на територији КиМ, већ је освануо графит ОВК на згради конзулата Србије у Бечу, Албанци су славили у Тузима код Подгорице.

“Знате, то је резултат понашања рецимо Едија Раме који шаље те великоалбанске поруке. Какву смо поруку имали у Тузима, у Црној Гори? Јесте имали заставу терористичке ОВК? Каква је то порука? Да ли тако може да се угрози, као што је рекао Иивица Дачић, територијални интергритет не само Србије, већ и Црне Горе, Северне Македоније, Грчке? упутао је Дрецун.

Према његовим речима, сада је питање и понашање водећих западних земаља, нарочито САД.

Стално позивају да се настави дијалог, опомињу Приштину, ништа конкретно се не дешава, а помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Филип Рикер позива Београд и Приштину да одстране баријере у преговорима и омогуће да дијалог крене напред, навео је он.

“Па не знам што би позивао и Београд и Приштину да уклоне баријеру. Баријере поставља Приштина. То је веома јасно. Скините те таксе за које и САД и Европска унија кажу да су неприхватљиве и да су супротне постигнутом споразуму. Дакле они треба да укину, не постављамо ми баријере, ми само тражимо да се прекине са постављањем баријера да бисмо могли да наставимо разговор”, рекао је Дрецун.

Ја зато сматрам, казао је Дрецун, да би Вашингтон заиста морао да нам појасни своје став.

“Чини се као да се ради о томе да постоје појединци у овој администрацији Доналда Трампа који имају другачије виђење од председника Трампа, од његовог саветника Болтона, којим путем да се иде у решавању косметског проблема. Неки се изгледа залажу за то да наставе са притиском на Србију да би нас натерали у неком тренутку да признамо Косово”, закључио је Дрецун.

Подели на: