Најновије вести

Епископ Димитрије у Грачаници: Цар Лазар посведочио живога Бога на Косову пољу

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије казао је у беседи током литругије у манастиру Грачаница да је тешко говорити на овом месту и онима који ту бораве, а да је цар Лазар посведочио живога Бога на Косову пољу.

 

 

Епископ Димитрије истакао је да је тешко говорити на овом месту.

„Тешко је говорити вама који овде боравите и који живите и који живите ту иситну, живите ту стварност, да онај који буде веран до краја, примиће венац живота. Зато вам желим да вас Дух Свети утврди у том трпљењу, тој вери, у тој верности до краја, да Дух Свети сиђе на сву цркву Божију, на све народе, али и на наш грешни народ и да нас уједини, обједини, да нас исправи, да управи наша срца, све нас и овде на Косову и свуда где живимо не би ли кроз то наше исправљење, кроз то наше покајање, кроз то наше враћање живоме Богу и Бог благословио наш овај историјски привремени живот и ми донели плода који треба да донесу прави хришћански нарди“, рекао је он.

Епископ Димитрије казао је да у „Лазаревој Србији“ све било и све живело као једна црква, једна заједница и да није чудно да се у тој цркви обновио тај исихастички дух.

„Дошли су монаси са Свете Горе и обновили молитву живоме Богу, срдачну молитву у срцу и свети цар Лазар је био под великим утиском тих Светих монаха који су дошли са Свете Горе и са Светог Синаја и онда је он молећи се Богу, живећи по заповестима Божијим, волећи Бога, волећи ближње дошао до тога да посведочи живога Бога и на Косову пољу. Не, није се уздао у своју памет, у своје претпоставке, у процене неке људске, него је љубећи Бога, молећи се Богу, знао да треба да до краја, као што је његов спаситељ Господ наш Исус Христ дао живот за ближње своје, и показао љубав од које нема веће, е то је поновио наш цар Лазар и војска на Косову и то сви ми имамо у своме животу, по својој мери, по дару који нам даје Бог, имамо шансу да поновимо ту љубав. Многи од нас не крвљу, али свако од нас има шансу да се жртвује за ближње, да живи за ближње, да се смри пред живим Богом и да се жртвује за оне које му је Бог дао да се стара о њима и да тако посведочи јеванђеље“, рекао је епископ Димитрије.

У присуству више стотина Срба који су из различитих крајева Србије, али и региона, дошли да обележе годишњицу Косовске битке, свету литургију у манастиру Грачаница поводом Видовдана служио је Високопреосвећени архиепископ црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење митрополита и епископа СПЦ.

Осим представника локалних институција, Канцеларије за КиМ, литургији присуствовали и бројни званичници из централне Србије, али и региона који су протеклих дана стигли како би заједно са народом на Косову обележили Видовдан.

Подели на: