Најновије вести

„Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“

Промоција књиге у оквиру Видовданских свечаности у Грачаници

 

 

У оквиру Видовданских свечаности  у Дому културе „Грачаница“ одржана је промоција књиге „Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“ писца и књижевног критичара Александра Б. Лаковића. Поменута књига једно је од најзначајнијих издања Дома културе “Грачаница” у овој години. Она нуди систематичан преглед српске поезије на Косову и Метохији и стваралаца, али је свакако и нека врста историје издаваштва и српске књиге на Косову и Метохији у наведеном периоду.

Рецезенткиња др Јана Алексић казала је да је аутор у овој научној монографији обухватио стваралачки врло плодан и динамичан период развоја српске поезије у којем је велики број песника различитих генерација песнички стасавао и заузимао своје место у савременој српској књижевности.

-Како би обликовао научно релевантну студију, Лаковић се руководио неколиким критеријумима: критеријум оствареног песничког резултата, то јест да заступљени песници имају макар једну самосталну или заједничку књигу песама. Затим, критеријум места рођења и деловања песника, без обзира на културни круг којем, сходно свом тренутном опредељењу, тај песник припада, значајан критеријум је и симболичка и тематско-мотивска везаност песника за Косово и Метохију и аксиолошки критеријум, према којем су у историји заступљени они аутори чији су радови прошли вредносну процену самог аутора монографије, казала Алексић.

Директор Дома културе у Грачаници и песник Живојин Ракочевић је говорећи о поменутој књизи нагласио да без ње као круне нашег књижевног стварања на Косову и Метохији не можемо сагледати пуну цивилизацијску вредност овог простора, живот овог простора, нити разумети како се развијала уметност на овом простору, поезија, и како се развијао тај есецијално важан књижевни живот.

Аутор књиге „Историја српске поезије Косова и Метохије 1951-2022“ Александар Б.Лаковић казао је окупљенима у Дому културе да није било лако одабрати ствараоце који су у тих седамдесетак година оставили траг на косметском поетском небу.

-Када сам почео да радим на књизи нисам знао да ће бити овако. Био је то покушај да учиним још један апел да се још једном прочита та српска поезија са Косова и Метохије, да се одаберу и даље вредни песници којима је место у историји српске поезије. Ми данас ипак живимо као да смо то некако испустили, почевши од имена – ми смо од те Старе Србије дошли до Косова. То је био неки мој циљ, казао је аутор.

Александар Б. Лаковић (1955, Пећ) је песник, прозаиста, критичар, есејиста, путописац и антологичар.

М.Ч.

 

Подели на: