Најновије вести

Лонгин припао Ђорђу Кадијевићу

Отворена изложба слика ”Видовдан 2024.”  и додељене награде

 

 

У Галерији Дома културе у Грачаници свечано је отворена изложба са 26. Видовданске ликовне колоније која се организује у оквиру Видовданских свечаности. Ове године на њој је учествовали 11 уметника са простора Косова и Метохије, остатка Србије, али и региона. Додељене су и традиоционалне награде.

Одлуком жирија награда за свеукупно ликовно стваралаштво додељена је историчару уметности, редитељу, сценаристи и ликовном критичару Ђорђу Кадијевићу из Београда. Најуспешнији млади уметник на овогодишњој ликовној колонији је Владимир Антић из Косовске Митровице.

Кадијевић није био у могућности да награду лично преузме па се окупљенима у Грачаници обратио путем видео поруке.

-Ово је прилика да кажем нешто о Лонгину. Увек сам га ценио и уважавао као једног од највећих мајстора , нарочито иконописа, али и фреско сликарства, у читавом нашем средњем веку. Једино чему се нисам надао да ћу једног дана добити награду која носи његово име. Поносим се наградом коју сам добио, звог величине и вредности имена које носи, казао је Кадијевић.

Награду за најуспешнијег младог ставраоца која носи име ”Димитрије Поповић” уручена је Владимиру Антићу. Уз захвалност домаћинима Антић је истакао да му је велика част да поред толико младих и врсних уметника са колоније баш он добије поменуту награду.

По традицији, поклоне је Антићу уручила и Јоргованка Поповић, мајка трагичног страдалог Димитрија. Она је кратко рекла да је велика срећа што и после 20 година велики број људи долази на ову свечаност, и да тако живи и сећање на њеног сина.

Кустос Галерије уметности Приштина сликарка Милица Костић казала је да се значај уметности једног народа често огледа у истинском трагању за унутрашњим и духовним вредностима.

-Историјски гледано, управо су на простору Косова и Метохије настале најмонументалније споменичке и религијске целине и велелепно фрескосликарство, трајно обележивши развој српске уметности и културе уопште. Велики број радова импозантних димензија и живописног духа који су настали на овогодишњој колонији, примеран су показатељ проживљеног тренутка уметника из непосредне близине са културним наслеђем овог простора, нагласила је Костић.

Покровитељ колоније, изложбе и награда су Министарство културе  Владе Републике Србије, Канцеларија за КиМ, СГ Приштине и Општина Грачаница.

-Видовдан је датум који је свима нама симболичан и важан. Верујем да је поред културног наслеђа био велика инспирација нашим уметницима за стварање уметничких дела, рекла је помоћница директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић.

Изложбу радова насталих на овогодишњој Ликовној колонији ”Видовдан” свечано је отворио Саша Филиповић, академски сликар и професор на Факултету уметности у Београду.

-Мој утисак је да су једанаесторо колега, колико их је учествовало на колонији, својим уметничким стваралаштвом донели светлост, очараност косовскометохијском природом, надахнутост историјским личностима и топлину емоција. Упркос свим околностима у којима живе Срби на Косову и Метохији, слике створене на колонији представљају компилацију ведрих и оптимистичких остварења, казао је Филиповић.

   М.Ч.

 

Подели на: