Најновије вести

Ракић Вигемарку о безбедности: Неко мора да преузме одговорност

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић пренео је шефу Еулекса Ларс-Гунару Вигемарку да забрињавају напади на Србе али и да забрињава ћутња институција које треба да реагују на њих и да неко мора да преузме одговорност.

 

 

Владавина права и закона је нешто што се мора поштовати. Када је реч о повратку расељених и обезбеђивању сигурног окружења за опстанак, морам да нагласим да се не поштују чак ни основни постулати владавине права у шта смо већ дуже време уназад уверени”, рекао је Ракић, а преносе из његовог кабинета.

Међу размотреним питањима била је општа безбедносна ситуација за мањинске заједнице и како обезбедити одржив повратак расељених лица.

Такође се разговарало о новим владиним приоритетима, економској ситуацији на Косову и негативним ефектима пандемије ковида 19 на владавину права.

Ракић је истакао забринутост због честих напада на Србе и њихову имовину и ометања процеса повратка и нагласио да напади забрињавају онолико колико ћутња институција које треба да реагују.

Сматра да неко мора да преузмеи одговорност за све негативно што се дешава, јер без преузимања одговорности и исправљања грешака из прошлости не може да дође до напретка у важним сферама живота и боље разумевање између два народа.

“Једино искреним залагањем и већим укључивањем мањинских заједница у процесе одлучивања може да дође до помака у поштовању људских права”, нагласио је Ракић.

Шеф мисије ЕУ Вигемарк је рекао да би повећање броја припадника полиције на Косову и Метохији из невећинских заједница, посебно у неким осетљивим локалним областима, могао да буде један од начина за смањење тензија и изградњу поверења.

Даље је информисао Ракића о ангажману мисије у праћењу злочина из мржње.

Током састанка је споменут и случај недавног хапшења српског држављанина у Северној Македонији Д. М. који је расељено лице из Приштине.

Подели на: