Најновије вести

“Спреман сам да подигнемо партнерство Кине и Србије на још виши ниво”

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, која му је уручила писмо председника Си Ђинпинга.

 

Си Ђинпинг се захвалио на писму председника Александра Вучића и истакао да су Кина и Србија добри пријатељи од узајамног поверења и подршке.

“Господине председниче, Ви и Влада Србије сте привржени принципу ‘Једне Кине‘, што ја високо ценим. Придајем велику пажњу развоју односа између Кине и Србије. Спреман сам да заједно с Вама подигнем свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије на још виши ниво. Желим Вам све најбоље”, наводи се у писму председника Сија.

Председник Вучић је захвалио на писму и рекао да он лично и сви у Србији са снажним саосећањем, али и огромним дивљењем, прате борбу председника Сија, кинеског руководства и пријатељског народа Кине са епидемијом корона вируса.

“Напори без преседана које Кина улаже у спречавању даљег ширења вируса, изазивају дубоко поштовање. Уверени смо да ће Кина успети да се избори са овим изазовом и да ће из свега изаћи још снажнија”, навео је Вучић.

Председник Вучић је у име грађана Србије и у своје име, изразио дубоко саучешће породицама преминулих, као и солидарност са кинеским народом и спремност наше земље да, у складу са својим могућностима, упути помоћ.

Амбасадорка Чен је рекла да председник Си и кинески народ веома цене поруку охрабрења, коју је упутио председник Вучић. Она је рекла да се већ виде ефекти мера које предузима кинеско руководство у борби против болести.

Председник Вучић и амбасадорка Чен су разговарали и о реализацији конкретних заједничких пројеката у сарадњи двеју земаља.

Вучић је рекао да је у сваком тренутку спреман да посети Кину и пружи подршку кинеском руководству и народу, као и то да се посебно радује својој скорој посети Кини и новом сусрету са председником Сијем на Деветом самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе у Пекингу.

Подели на: