Најновије вести

СВЕДОК КРЕАТИВНОГ РУКОПИСА

У предивном амбијенту Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бања Луци одржана је промоција књижевног часописа Стремљњења уз учешће песника са Косова и Метохије. На самом почетку присутним љубитељима писане речи обратио се министар информисања и телекомуникација Републике Србије Дејан Ристић, који је боравио у дводневној посети Републици Српској, а на основу споразума са Свесрпског сабора и јачим институционалним везама Србије и Републике Српске.

ДОПРИНОС КУЛТУРНОЈ МАПИ ВАСКОЛИКОГ СРПСКОГ НАРОДА

Изразивши задовољство трајањем часописа Стремљења, он је казао да ће министарство подржавати издавачку продукцију „Панорама“ – Јединство.
„Јединство“ посебно негује и стара се о култури, уметности и књижевности и то је једини јавни сервис код нас који има свој књижевни часопис. По томе је јединствен и по још неколико својих карактеристика. Када говоримо о „Стремљењима“ говоримо о континуитету дугом за сада тек 64 године, што значи да се наставља пуним темпом поред бројних изазова и деценијама које су пред нама. Оно што, пре свега као Србин, онда као историчар, па понајмање важно и као министар у Влади Републике Србије, желим да нагласим, да поделим са вама, то је, пре свега, поштовање и захвалност госпођи Комазец и читавом тиму који ради у „Панорами“, свим сарадницима и пријатељима „Панораме“ на томе што, упркос највећих могућих и врло често незамисливих и понекад бескрајно тешких изазова и опасности, укључујући и оне по живот и безбедност, успевају да опстају на подручју Косова и Метохије, на подручју читаве Србије, читавог српског етничког простора и да стреме квалитету, да стреме свему ономе што карактерише наш српски народ, а то је пре свега, будући да долазим из сфере културе, просвете, науке и уметности – казао је министар Дејан Ристић.
Министар је подсетио да управо Косово и Метохија обликују колевку и извориште нашег идентитета.
– Оно што обликује колевку и извориште нашег идентитета, многовековно извориште, а то је Косово и Метохија. То је управо та духовна идентитетска компонента. А један од битних момената у стварању и очувању те духовне идентитетске компоненте јесте управо оно што ради „Панорама-Јединство“, а у оквиру ње и редакција књижевног часописа „Стремљење“. Важно ми је да нагласим и то да „Стремљења“ дају значајан допринос на културној мапи васколиког српског народа – рекао је министар Ристић.

ВЕСНИК КУЛТУРНОГ ПРЕПОРОДА

Потом се публици обратила уредница и директорица „Панорама“ -Јединство Рада Комазец, која је говорила о трајању часописа, осврнивши се на последњи број.
Комазец је, између осталог, рекла:
-Књижевни часопис ,,Стремљења”, први књижевни гласник у свету периодике на српском језику на Косову и Метохији неизбежна је визура динамичног развоја јужне српске покрајине на материјалном и културном плану после Другог светског рата.Он је, у склопу живота и рада и првог листа на српском језику “Јединства” који је његов оснивач 1960. године, у овом историјском поднебљу нашег народа – весник и свеукупног културног препорода Срба, али и других националних заједница на КиМ.
Циљ је био да се на његовим страницама нађу сви писани књижевни материјали па и они који претендују да буду извесне назнаке и на научном плану од стране у то време младих и најмлађих књижевних стваралаца на овом подручју, али и оних малобројних,”старијих”, који су такав уметнички ,,занат” стекли и у другим, развијенијим срединама.
Данас можемо слободно рећи, да нема безмало ниједног писца, сликара и других уметника, као и научних радника с Косова и Метохије, који су у међувремену, стекли завидну афирмацију, а да своје стваралачке почетке нису обележили управо у ,,Стремљењима” – нагласила је Рада Комазец.
Она је истакла да је Стремљења велика књижевна трибина и сведок креативног рукописа.
-И овај број часописа је стамени сведок креативног рукописа који се већ 64 године гаји на његовим страницама.
Богатсто његовог садржаја видимо и у његовом најновијем броју. Он доноси обиље поетских и прозних радова, као и приказе, студије, есеје, портрете писаца, народна предања, ликовне прилоге и друге извештаје, информације и натписе из пера преко педесет угледних аутора – у највећем броју су то аутори с Косова и Метохије – који сви скупа сведоче да су “Стремљења” уистину велика трибина и несвакидашње огледало токова богатог актуелног литерарног стварања код нас- подвукла је директорица Комазец и додала,

– Простор Косова и Метохије представљао је увек велику инспирацију у приступу и реализацији ликовних дела зато се и можемо похвалити најразличитијим ликовним рукописима аутора, које доносимо у часопису “Стремљења”. Од реализма израженог у пејзаже и визуре наших светиња преко експресног поимања и перципирања околине, па до апстрактног израза најдубљих осећања која се нигде као на простору Косова и Метохије не буде -казала је уредница и директорица Рада Комазец. Редали су се стихови врсних косовских песника Милана Михајловића, Ненада Јере Раденковића, проф. др Милутина Ђуричковића, а специјални домаћин ове промоције била је песникиња Јованка Стојичевић Николић.
Благица Палић

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА РТРС И НАРОДНОМ И УНИВЕРЗИТЕТСКОМ БИБЛИОТЕКОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Приликом посете Републици Српској и Бања Луци, директорица Комазец је посетила Радио ТВ Републике Српске и разговарала са директорицом ове куће Дијаном Миланковић о проширењу сарадње , а у име „Панорама „ -Јединство потписала споразум о међусобној сарадњи са Биљаном Петровић, директорицом Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

 

Подели на: