уторак, 19. октобра 2021. | 10:13

УЗ ПОМОЋ СРБИЈЕ УЧИНИЋУ СВЕ ДА ЖИВОТ ГРАЂАНА БУДЕ БОЉИ

 – Позивам све моје суграђане из Грачанице, Сушице, Бадовца, Лапљег Села, Сливова и свих осталих места да 17. октобра покажу одговорност, слогу и саборност, да дају глас Српској листи и тиме подрже политику председника Александра Вучића, политику мира и економског јачања народа у Грачаници, али и широм Косова и Метохије – наглашава проф. др Љиљана Шубарић Иако жене представљају важан глас у нашем друштву и о значајним стварима доносе мудре одлуке, мушкарци још увек суверено владају политичком сценом. Српска листа препознала је посвећеност и енергију проф. др Љиљане Шубарић и кандидовала је за градоначелницу Грачанице. А шта ће учинити уколико преузме кормило Грачанице за „Јединство” говори проф. др Љиљана Шубарић.

 

 

Уколико постанете градоначелница  Грачанице, да ли ће се наставити стамбено збрињавање  младих брачних парова, интерно расељених и социјално угрожених особа? Стамбено збрињавање грађана је социјално али и стратешко питање за општину Грачаница. У претходном периоду урађено је доста тога на том пољу, али знам и радићу све што је у мојој моћи да у сарадњи са нашом државом, али користећи и сопствена средства омогућимо кров над главом нашим људима. Наравно, ту пре свега мислим на младе брачне парове и расељене. Социјална карта грађана ће бити један од битних услова за доделу станова, односно одговарајућег грађевинског материјала за наше грађане.

  • Иако је у инфраструктури на територији општине Грачаница доста урађено,  грађани тврде да увек може више. Шта конкретно имате у плану на том пољу?

Као што је познато, урбанизација је стратешки циљ наше општине, који наравно захтева време и новац. Након ратних дешавања Грачаница је постала дом за хиљаде Срба који су напустили Приштину и у њој оставили сву своју имовину, али и велике инфраструктурне објекте. Наша је обавеза да интензивно радимо на развоју путне и остале инфраструктуре. Улагање у путеве, канализацију, електрификацију и решавање проблема водоснабдевања су од виталног значаја за моје суграђане. Један од горућих проблема јесте изградња обилазнице око Грачанице чиме би се створило ново градско језгро око манастира Грачаница, а саобраћај изместио, што би повећало безбедност наших грађана, али и самог манастира, који је бисер светске културне баштине и симбол наше општине. У том смислу ћу инсистирати да кроз синергијско деловање општине Грачаница, наших посланика у Приштини и министра Ракића обезбедимо средства како би се овај пројекат реализовао. Очекујем подршку и међународних организација које су свесне овог проблема, и колико је решавање овог проблема значајно за даљи развој наше општине.

  • Током летњих дана  проблем Лапљег Села је загађена река, односно канализација са непријатним мирисом. Има ли начина да се реши тај проблем?

Проблем загађене реке Грачанке је огроман еколошки проблем наше општине и наших грађана. Не нашом кривицом, са територије друге општине, по информацијама које имам, се у реку испуштају непознате материје изузетно непријатног мириса, али и непознатог учинка по животну околину, биљни и животињски свет. Настојаћу да се у сарадњи са надлежним институцијама, на локалном и централном нивоу, али и уколико је потребно са полицијским органима стане на пут овом проблему. Апсолутно је недопустиво да се у 21. веку уништава наша река Грачанка и угрожава еко свет, без да се одговорни пронађу и казне.

  • Као лекар шта ћете учинити на унапређењу здравствене заштите становништва на територији општине Грачаница и како се носити са пандемијом?

Значај здравствене заштите се посебно видео у времену пандемије која је уздрмала читав свет па и нашу општину. Здравствена заштита своје импликације има и на све остале друштвене аспекте. Руководство Српске листе свесно значаја унапређења здравствене заштите на централном Косову је у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију добило пуну подршку председника Александра Вучића да се на територији наше општине сагради нова зграда КБЦ Приштина, са  седиштем у Грачаници. Као што знате, новац за овај пројекат је обезбеђен, а процедуре су у току. Имала сам прелиминарне разговоре на ову тему са директором Петром Петковићем и верујем да ћемо ускоро започети изградњу. Поред пружања квалитетније здравствене заштите, овим пројектом ће се отворити и велики број радних места из здравствене и нездравствене струке, што ће позитивно утицати на опстанак и останак нашег народа.

  • Добар део становништва општине Грачаница бави се пољопривредом и, нажалост, годинама је проблем пласирања производа који се или брзо кваре или их пољопривредни произвођачи немају где сместити. Постоји ли могућност изградње силоса за складиштење производа и обезбеђивање хладњача и расхладних комора за чување квалитета и свежине намирница и да ли ћете се ангажовати у развоју породичног предузетништва како би зауставили одлазак младих?

Економским јачањем малих и средњих предузећа и породичних бизниса створићемо реалне услове за отварање нових радних места. Поред јавног сектора послове морамо отварати и кроз развој бизниса. Сви морамо бити свесни да је пољопривреда велики потенцијал наше општине. У том смислу настојаћу да се посебна пажња посвети јачању породичних газдинстава кроз донацију пољопривредне механизације, семеног репроматеријала, али и да се кроз удруживање произвођача, односно пољопривредника, обезбеди складиштење пољопривредних производа и заједнички пласман на тржиште како овде код нас, тако и на територији централне Србије. Свесна сам да економске баријере које Приштина поставља утичу на пласман производа, али ћемо у сарадњи са нашом државом и Привредном комором Србије настојати да створимо јаке привредне везе и одговарајући амбијент да наши пољопривредници могу да пласирају своје производе и живе од свог рада.

  • Грачаница поседује и туристичке потенцијале. Да ли је неопходно  још нешто учинити како би се привукли туристи, а самим тим и приходи за општину?

Развој туризма је један од приоритета у наредном периоду. Чињеница је да је пандемија корона вируса оставила страшне последице по туризам, али у периоду пред нама очекујем да ће се створити услови за повратак туризма на прави пут. Свесни смо да је наша Грачаница магнет за туристе широм света. Културно благо у виду манастира Грачаница које наша општина поседује на својој територији мора бити искоришћено на најбољи могући начин. У том смислу ћемо се трудити да уз сарадњу Туристичке организације наше општине, туристичких агенција и локалних хотела Грачаницу поставимо на туристичку карту Србије. Ми морамо бити центар где ће долазити туристи, али исто тако морамо уложити више новца у развој туристичких објеката.

  • Може ли се све ово о чему смо причали реализовати уколико српски народ на Косову и Метохији нема безбедност?

Нажалост, 22 године након сукоба ми и даље као питање над свим питањима имамо безбедност. Да, и економија је одмах поред, али без безбедности и осећаја физичке, правне и сваке друге сигурности тешко је размишљати о било чему другом. Исто тако безбедносна ситуација не сме бити изговор да не наставимо нашу борбу и стварамо боље услове за живот наших грађана. Живот неће чекати, наши млади су нестрпљиви, и ми морамо да радимо много и напорно како би задржали младе и уверити их да сунце туђег неба не греје као у нашој Грачаници.

  • Могу ли Срби на Косову и Метохији па и на територији општине Грачаница опстати без помоћи своје државе Србије?

Видели сте и сами, у сваком мом одговору је поменута држава Србија, Канцеларија за Косово и Метохију, председник Александар Вучић, јер је то наш највећи ослонац и подршка. Погледајте око себе широм Косова и Метохије, све што се гради, ствара, реконструише јесте урађено новцем који долази из српског буџета. Зато је од изузетног значаја да се кроз победу Српске листе на овим изборима сачува та пупчана врпца којом Српска листа представља спону између Београда и Срба на Косову и Метохији. Зато позивам све моје суграђане из Грачанице, Сушице, Бадовца, Лапљег Села, Сливова и свих осталих места да 17. октобра покажу одговорност, слогу и саборност, да дају глас Српској листи и тиме подрже политику председника Александра Вучића, политику мира и економског јачања народа у Грачаници, али и широм Косова и Метохије. М.Чанковић

Подели на: