недеља, 12. фебруара 2023. | 00:10
Најновије вести

Вера у боље сутра нас мотивише и покреће

 – Преко осам година се чека на оснивање ЗСО. Срби на Косову и Метохији желе право на слободу говора, на слободу избора, да самостално бирамо у коју школу или на факултет желимо да идемо, да самостално одлучујемо у којој болници и код којег доктора желимо да се лечимо, да грађани самостално одлучују о просторном и урбаном планирању општина. Све претходно наведено никога у Приштини не угрожава, али преко ЗСО гарантује Србима опстанак на КиМ – казao jе Радојевић

 

 

Косовска Митровица, подељени град на Ибру и стратешки врло важна тачка за Србе на Косову и Метохији, има бројне специфичности. Готово свако питање у овом граду је и политичко питање. Због тога и разговор о градским темама са градоначелником општине Северна Митровица Миланом Радојевићем водимо у светлу политике.

  • Иза нас је још једна турбулентна година на сeверу Косова и Метохије, нарочито у Косовској Митровици. Шта је по вашем мишљењу обележило годину за нама?

– Као што сте и сами навели, приближавамо се крају још једне турбулентне године. Нажалост, Срби на Косову и Метохији се и даље суочавају са неправдом, политичким и институционалним притисцима који долазе из Приштине, али је одговор Срба још јачи и одлучнији да остану своји на своме, и у томе имамо безрезервну подршку председника Републике Александра Вучића, Владе Србије, али и директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића. Када говоримо о томе шта је обележило годину за нама, јако је тешко одвојити инфраструктурне и капиталне пројекте од безбедносне ситуације. Косовска Митровица је административни, здравствени и образовни центар за све Србе на КиМ. Током ове године је покренуто заиста јако пуно пројеката. Уз помоћ наше државе и Канцеларије за КиМ положен је камен темељац за нову зграду Универзитета, започета је реконструкција КБЦ Косовска Митровица, наставља се са изградњом станова за младе брачне парове и социјално угрожене. Такође, преко општине Северна Митровица настављамо са улагањем у здравство и образовање,за потребе КБЦ обезбедили смо опрему вредну неколико стотина хиљада еура. Настављамо са реконструкцијом и набавком опреме за све основне и средње школе које се налазе на територији наше општине. У току ове године радили смо на реконструкцији фасада у Улици књаза Милоша, Улици краља Петра као и зграде познате као „Старо Бериље”. Реконструкцијом фасада смо допринели побољшању енергетске ефикасности зграда. Хали спортова смо обезбедили потпуно нову и модерну теретану која ће сигурно помоћи нашим спортистима да остваре боље резултате. И сигурно оно што је највећи и најзначајнији пројекат ове године јесте почетак изградње нове зграде Културног центра који ће бити заиста један импозантан и репрезентативан објекат у којем ће уметници из нашега града наћи нови дом. Сада, са једне стране, имамо заиста велика улагања и конректне резултате којима Митровчани могу бити поносни, међутим са друге стране, годину је обележио константан притисак централних институција из Приштине, доношењем одлука које су директно уперене против Срба који живе на овим просторима. Подсетићу само на неке од њих,одлука о регистарским ознакама која је и била разлог масовних протеста Срба на административним прелазима Јариње и Брњак, затим почетком октобра упад специјалних полицијских јединица у Косовску Митровицу и Звечан где је било пуно повређених и од последица сузавца је преминула Вера Ђелић, након тога смо имали и одлуку косовског МУП-а о промени надлежности по којој је село Суви До потпало под надлежност полицијске станице јужна Митровица. И поред свих тих безбедносних изазова и институционалних притисака, Срби са севера КиМ су показали изузетну одговорност и на локалним изборима јасно ставили до знања шта желе и коме верују.

  • Упркос нестабилној политичкобезбедносној ситуацији, а имали смо бар две озбиљне кризе током јесени, Косовска Митровица ових дана блиста у новогодишњој расвети, чини се да су људи опет пуни оптимизма, верују да ће им нова година бити боља него претходна. Да ли је у питању људска природа или је Косовска Митровица заиста другачија од других косовских чаршија, како сте недавно цитирали Б. Нушића?

– Косовска Митровица је заиста отворен град за све добронамере људе, Митровчани су познати по гостопримству, али и по пркосу и одлучности када бране своје. Мислим да је наш велики писац и дипломата Бранислав Нушић још крајем 19. века најбоље описао Косовску Митровицу, која је и данас остала таква упркос свим изазовима са којима се суочавала у протекле две деценије. Нада и вера у боље сутра је оно што нас све покреће и мотивише.

НЕИСПУЊЕНИ ДОГОВОРИ ОТЕЖАВАЈУ РАД ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

  • Апсурдно је да се буџет општине, који одређују централне власти у Приштини, из године у годину умањује. На усвајањима буџета често се наводи и да је заснован на нереалним проценама Приштине. Шта још отежава функционисање општине?

– Не сме се заборавити да многи споразуми који су договорени и потписани у Бриселу нису спроведени, а директно или индиректно се односе на локалне самоуправе на северу КиМ, попут споразума о разграничењу северне и јужне Митровице, споразума о катастру и сл. Подсетићу на чињеницу да општина Северна Митровица још увек није добила копије матичних књига, што умногоме отежава пружање услуга грађанима из наше општине. Имајући у виду све претходно наведено, једина гаранција за опстанак и развој наших општина јесте Заједница српских општина. Без подршке државе Србије и Канцеларије за КиМ не би смо били у могућности да реализујемо пројекте и испунимо очекивања грађана.

  • Шта је у плану за наредну годину? Који су највећи проблеми у граду?

– Косовска Митровица је град који се шири и развија. Јако пуно је до сада урађено и сигурно ћемо наставити и даље да улажемо у образовање, здравство, инфраструктурне пројекте. Сигурно да један од горућих проблема у граду јесте недостатак паркинг простора, на чему ћемо посебно радити у наредној години. Општина има спреман пројекат изградње јавне гараже са неколико стотина паркинг места за које сматрамо да би умногоме решили проблем паркирања у нашем граду. Нажалост, до сада нисмо имали подршку централних институција у Приштини по овом питању, али наставићемо да радимо у интересу грађана.

  • Само неколико дана након формирања Скупштине општине и ваше инаугурације, почели сте да примате грађане у свом кабинету. Због чега Вам се грађани најчешће обраћају?

– Трудим се да саслушам наше суграђане, да чујем њихове проблеме, потребе, али и неке предлоге како би град могао боље да се развија. Комуникација са грађанима мора да буде двосмерна, трудим се и да грађанима објасним које су реалне могућности локалне самоуправе. Највећи број питања су везана за запошљавање, решавање комуналних проблема у одређеним деловима града и сл. Није могуће увек позитивно одговорити на молбе и захтеве грађана, али се трудим да добију искрен одговор.

ЗСО ГАРАНТУЈЕ СРБИМА ОПСТАНАК НА КИМ

  • На конститутивној седници сте истакли да ћете наставити да се борите за једнака права свих грађана. Какву сарадњу имате са мањинским заједницама?

– Сарадња са мањинским заједницама у нашем граду је на задовољавајућем нивоу. Почетком године имали смо поплаве које су нанеле и огрому материјалну штету нашим суграђанима. Локална скупштина је донела одлуку да се издвоје одређена средства из општинског буџета и оформи комисија за процену штете како би се помогло нашим суграђанима да се што пре врате у своје домове. Највећи број тих средстава је отишао мањинским заједницама. Тако да, циљ локалне самоуправе је да сви наши суграђани имају једнака права која су гарантована законом.

  • На локалним изборима одржаним 17. октобра, Српска листа и Ви као њен кандидат освојили сте огромну већину гласова. Приликом инаугурације рекли сте и да „огроман број гласова грађана обавезује на борбу за оснивање Заједнице српских општина”. Очекујете ли да ће она бити ускоро формирана, и шта је то што Приштину плаши када је у питању ЗСО?

– Преко осам година се чека на оснивање ЗСО. Срби на Косову и Метохији желе право на слободу говора, на слободу избора, да самостално бирамо у коју школу или на факултет желимо да идемо, да самостално одлучујемо у којој болници и код којег доктора желимо да се лечимо, да грађани самостално одлучују о просторном и урбаном планирању општина. Све претходно наведено никога у Приштини не угрожава, али преко ЗСО гарантује Србима опстанак на КиМ. Након протеста грађана на административним прелазима Јариње и Брњак, након упада специјалних јединица косовске полиције, Срби су у највећем броју изашли на изборе и тиме показали одговорност према својој држави Србији, али и послали јасну поруку властима у Приштини и међународној заједници да имају поверења у политику председника Републике Александра Вучића и политику Српске листе и да очекују формирање ЗСО. С. Кeцман

Подели на: