Најновије вести

Верни чувар ћириличног писма и сведок историје

Промоција најновијег часописа „Стремљења“ и целокупне издавачке делатности НИЈП„Јединство –Панорама“ изеђу два Видовдана

 

 

У просторијама Дома Културе у Грачаници у оквиру Видовданских свечаности у понедељак је на књижевногм часу представљен најновији часопис за књижевност и културу „ Стремљења“ као и друга издања настала у периоду између два Видовдана у издавачкој продукцији НИЈП„Панорама-Јединство“.

Директорка НИЈП „Панорама-Јединства“ Рада Комазец истакла је да је књига остаје непроцењиво национално благо и богатство упркос новим технологијама и нагласила је важност очувања ћириличног писама које Панорама-Јединство верно негују 80 година.

-Издавачки концепт наше куће јесте био и остаје публиковање стваралаштва стваралаца са простора Косова и Метохије.Све док се овде пишу и читају ћириличне књге Срби имају своју будућност.У тој мисији очувања језика и писма „Јединство“ је на стражи са својом издавачком делатношћу већ 80 година- истакла је Комазец. Горовећи о часопису „Стремљења“ она је рекла да је он опстао у време када су многи часописи погашени.

-Чак 64.године постојања обележио је неаборавно време стварања и сазревања нове књижевне српске речи на Косову и Метохији, рађање и афримација младих стваралаца које и сада негујемо на нашим страницама-истакла је Комазец. Она је нагласила да је најновији број „Стремљења“ препун прозних и поеетских прилога, портрета писаца, есеја, културне баштине и ликовних прилога.

Говорећи на књижевном часту где је представљен најновији часопис „Стремљења“ као и друга издања настала између два Видовдана у издаваштву „Панорама –Јединство“ публициста, новинар и књижевних Ђорђе Јевтић је истакао занчај овог часописа али Јединства. Он је казао да су часопис „ Стремљења“, који излази тромесечно и лист „Јединство „који се штампа недељно упорни свдоци свега што се збива, весници и подстицајници свукупног стваралаштва, културних и духовних вредности.

На представљању часописа „Стремњења“ и целокупне издавачке делатности НИЈП „Панорама –Јединство“ говорио је и песник Драгомир Костић уз нагласак на историјски заначј те делатности.

Глумица приштинског народног позоришта Јасмина Стоиљковић и песникиња Милица Станојевић Симоновић казивале су стихове објављене у „Стремљењима“, вокални солиста Немања Тодоровић је увеличао догађај извођењем старих пригодиних песама.

На књижевном овом књижевном чассу предствљене су и књиге Срећка Симића, Наде Хаџи Перић, Ранка Ђиновића, Ратка Стоиљковића и Драгомира Костића, настале између два Видовдана.

М.Ч.

Подели на: