Најновије вести

Вучић се састао са Тањом Фајон

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије и Европске уније, наводи се у саопштењу Председништва.

 

Александар Вучић је честитао Тањи Фајон на избору за председницу делегације Европског парламента при парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање Србије и Европске уније, саопштила је Служба за сарадњу с медијима Председника.

“Вучић је позитивно оценио договор лидера земаља чланица о носиоцима најзначајних функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије”, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је председник Вучић нагласио да Србија поздравља избор Владимира Билчика на место новог известиоца ЕП за Србију, уз захвалност његовом претходнику, Дејвиду Макалистеру, на доприносу и активној подршци европским интеграцијама Србије.

“Србија се залаже за мир и стабилност у региону, а регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења представљају наше спољнополитичке приоритете”, истакао је председник Вучић, саопштено је из Председништва.

Вучић је додао да Србија придаје велику важност Берлинском процесу, чији се значај огледа у пружању подршке европским интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

Председница Парламентарног одбора Тања Фајон је рекла да се “Европски парламент залаже за проширење ЕУ и да је Србија међу најозбиљнијим кандидатима”.

Како се у саопштењу наводи, Фајонова је честитала на економским успесима Србије и захвалила на могућности да Европски парламент посредује у дијалогу власти и опозиције.

Фајонова је изразила забринутост за слободу медија, али је истовремено честитала на изради медијске стратегије.

“Европски парламент ће наставити да активно подржава политику проширења ЕУ и заговара српски приступ као најбољи начин за напредак у европским интеграцијама”, рекла је Тања Фајон.

Очекује да ће Европски савет променити одлуку у вези са Северном Македонијом и Албанијом и да ће послати позитиван сигнал тим земљама пре Самита ЕУ – Западни Балкан у Загребу, наводи се у саопштењу Председништва.

Подели на: