Најновије вести

Вулин са норвешким министром о политичко-безбедносној ситуацији

Министар Александар Вулин састао се са министром одбране Норвешке Франком Баке-Јенсеном. Током сусрета министри су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији на Западном Балкану, скандинавском региону и арктичком појасу, саопштило је ресорно министарство.

 

Александар Вулин је истакао да је Република Србија војно неутрална земља и да неће улазити у НАТО нити било који други војни савез.

Нагласио је да је за Србију апсолутно неприхватљива трансформација Косовских снага безбедности у тзв. војску Косова јер то представља грубо кршење Резолуције 1244 УН.

“Једностране одлуке приштинских власти компликују осетљиву безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и у региону. За Србију је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије”, истакао је Вулин.

Српски и норвешки министар су се сагласили да је дугогодишња сарадња у области одбране две земље веома развијена као и да има простора за њено даље унапређење.

Вулин је истакао да је Краљевина Норвешка за Србију једна од најзначајнијих земаља у експертској и финансијској подршци у области војне медицине, реформе војног образовања и планирања одбране.

Захвалио је министру Баке-Јенсену на донацијама за доопремање српске лаке пољске болнице, развој Центра АБХО у Крушевцу, Регионалне иницијативе за напредно дистрибутивно учење као и на досадашњој финансијској помоћи у спровођењу актуелног пројекта Повереничког фонда НАТО-а.

Александар Вулин који је дочекан уз највише државне и војне почасти борави у посети Краљевини Норвешкој на позив свог колеге Франка Баке-Јенсена.

Подели на: